PSD-iştii i-au „rezolvat” pe PNL-işti cu 30.000 de lei şi au votat TOŢI , judeţul are buget

Bugetul judeţului a fost votat în unanimitate de consilierii judeţeni, deşi liberalii anunţaseră că nu o vor face. Între ei şi social-democraţii s-au derulat însă negocieri până în startul şedinţei de luni, PNL-iştii fiind convinşi în cele din urmă să dea girul bugetului pe 2017.

 

Au luat banii de la olimpiade şi i-au dat la muzeu


Şi aceasta după ce au căzut de acord cu propunerea făcută de liberala Mirela Saucă, prin care s-au transferat 30.000 de lei de la organizarea unor concursuri şcolare la Muzeul Judeţean. Banii ar urma să fie utilizaţi pentru manifestările prilejuite de împlinirea a 40 de ani de la înfiinţarea instituţiei culturale.
Culmea este că PNL-iştii, în luările de cuvânt, au recunoscut ceea ce spuseseră şi înainte de şedinţă şi anume că veniturile nu acoperă cheltuielile şi aceasta nici măcar în condiţiile transferului către acest an a excedentului din anii precedenţi.


„Este un buget care cu greu poate face faţă acţiunilor propuse pentru 2017”, a afirmat Gheorghe Sorescu.

Nici o investiţie nouă


Şi a exemplificat: chiar şi după alocarea plusului rămas din anii trecuţi sunt bani doar pentru 80% din cheltuielile de funcţionare şi 79% pentru cele de dezvoltare.
Tragic este însă că nu există nici un obiectiv nou de investiţii pentru anul în curs, la capitolul dezvoltare fiind incluse doar investiţii pornite în anii anteriori.


„În mod normal un astfel de buget nu ar trebui votat”, a mai spus Gheorghe Sorescu, numai că tot el a fost cel care a arătat că liberalii nu doresc să blocheze Consiliul Judeţean şi încă aproximativ 20 de unităţi subordonate, de la Drumuri şi Protecţia Copilului la Bibliotecă şi unităţi medico-sociale.


„Bugetul anterioare erau mult mai viguroase, mult mai zvelte decât ăsta de acum”, a fost singurul comentariu şi acela ironic făcut de Costică Macaleţi, preşedintele CJ Botoşani.

„Este halucinant ce s-a întâmplat”

Unii PNL-işti au rămas cu un gust amar, unul dintre ei susţinând după şedinţă că, în condiţiile prezenţei de astăzi, 16 PSD-işti şi 15 PNL-işti, bugetul nu ar fi trecut fără votul liberalilor>


„Pentru buget este nevoie de majoritatea simplă a consilierilor aleşi, adică 17 şi ei nu aveau decât 16 voturi. Puteam să le respingem votul, este halucinant ce s-a întâmplat, mai mult nu mai spun”.


Disputele au căpătat şi tente politice, însă în final toţi consilierii, atât de la PSD, cât şi de la PNL, au votat pentru.