Raluca Turcan, culisele mariajului de două decenii cu soțul ei, Valeriu: Nu m-am așteptat să ne căsătorim...

Între cei doi a fost dragoste la prima vedere și s-au căsătorit în același an. Au un fiu adolescent, Eric, de care sunt foarte mândri.

 

„Sunt o mamă extrem de ocupată”

 

Raluca Turcan este o fire bătăioasă, care nu a cedat în fața manifestărilor misogine existente și pe scena politică. Este de părere că dacă un bărbat rezistă într-un mediu competitiv și uneori agresiv, atunci și o femeie poate să facă față, scrie cancan.ro.

 

Ce ați păstrat din modelul părinților dvs în ceea ce privește educația copilului?

 

Să îi oferim încredere în forțele proprii și să-l încurajăm în tot ceea ce face. Nu l-am terorizat niciodată cu obligații, cu sarcini, cu ținte obligatorii de atins, ci încercăm să-i prezentăm opțiuni de studiu, inclusiv pentru petrecerea timpului liber. Cred că mai semănam într-o privință. Dacă ne spune cineva să facem sau să nu facem ceva, până nu vedem și nu înțelegem alternativele, nu suntem foarte ușor de influențat

 

Cum sunteți ca mamă? Ce provocări întâmpinați cu fiul dvs adolescent?

 

Cu siguranță că sunt o mamă extrem de ocupată. Din păcate, recunosc faptul că au fost momente când nu am reușit sa petrec timp cu el cum aș fi vrut, din cauza obligațiilor profesionale. Am noroc de o familie înțelegătoare și de un copil matur încă de mic, care a acceptat faptul că mama lui trebuie să muncească foarte mult, să călătorească mult. Când  simțim, însă, că avem nevoie să recuperăm, ne facem un program doar pentru noi.

 

Ce buget alocați lunar pentru banii de buzunar ai lui Eric?

 

Nu aș putea să vă spun cu precizie o sumă fixă de bani, pentru că nu cheltuie mult, uneori aproape deloc. Nu ne cere bani aproape niciodată. De cele mai multe ori îl întreb eu dacă are nevoie și îmi spune că nu, pentru că nu a cheltuit mai nimic. Sunt bani din care să-și cumpere un sandviș, o sticlă de apă, să se întâlnească cu câțiva colegi.

 

Între familie și muncă

 

Reușiți să găsiți un echilibru între timpul petrecut cu familia și cel destinat sferei profesionale?

 

Când am început să activez în zona politică, mi-a fost deosebit de greu. La începutul carierei trebuie să demonstrezi ceea ce poți, iar acest lucru îți ocupă foarte mult timp. Prejudiciați sunt cei dragi, familia și prietenii. Însă, cu timpul, vreau să cred că am găsit acest echilibru. Din fericire, familia mea a fost mereu alături de mine și m-a susținut. Cred că nașterea copilului m-a obligat să găsesc rapid soluții pentru acest echilibru. Astăzi, cred că am găsit acest echilibru și sunt tare mulțumită.

 

„Există în continuare misoginism în politică”

 

Cum sunt privite femeile în politică? La debutul pe scena politică, au existat situații sau persoane care v-au produs suferință? Ați fost tentată să renunțați la politică? Ce v-a determinat să vă continuați activitatea?

 

Unii oameni proiectează asupra altora propriile lor valori si comportamente. Există în continuare misoginism în politică și uneori chiar ostilitate față de femeile care vor să se implice în viața de partid. Nu există încă, din păcate, o deschidere reală pentru promovarea femeilor. Progresele înregistrate sunt foarte firave și ele s-au obținut după presiuni, rugăminți, pledoarii insistente pentru a avea o minimă reprezentare politică a femeilor. Egalitatea de gen e o glumă amară în politica românească din 2024.

 

Eu sunt un om tenace, care știe să treacă peste dificultăți și n-am fost descurajată de manifestările misogine în politică. Au fost și atacuri directe împotriva mea, pe care prefer să nu le mai amintesc. Dar am fost tot timpul de părerea că dacă un bărbat rezistă într-un astfel de mediu competitiv și uneori agresiv, atunci și o femeie poate să reziste. Am mers înainte pentru că am văzut că oamenii – și în special electoratul feminin – așteaptă o politică mai apropiată de nevoile lor, mai empatică.

 

„Graiul matern nu se uită”

 

Sunteți născută la Botoșani. Acasă se mai întâmplă să vorbiți moldovenește sau este un obicei?

 

Graiul matern nu se uită, evident. Dar se schimbă, sub impactul mediului din București, al anilor de facultate, al vieții mele începută la Sibiu cu foarte mulți ani in urmă. Bucureștiul în general nivelează cu timpul accentul celor care vin în Capitală, iar pe de altă parte tot în București poți ajunge să preiei cuvinte sau moduri de a accentua specifice unor zone foarte diverse.

 

„Nu m-am așteptat să ne căsătorim în același an”

 

Întâlnirea cu Valeriu Turcan a avut loc în timpul unei campanii și a fost dragoste la prima vedere. Vă așteptați să vă ceară în căsătorie atât de repede? Cât de emoționant a fost momentul?

 

Ne-am cunoscut în 2004, el fiind recomandat să lucreze în campanie de unii colegi din PNL. Ne-am plăcut imediat. Am fost fericită să descopăr un om cald și atent, dar în același timp puternic și echilibrat. Sincer, nu m-am așteptat să ne căsătorim în același an, dar să știți că am zis DA imediat. Ne-am cununat la Mănăstirea Snagov, care e pe o insulă a Lacului Snagov, iar cununia e și azi o amintire extrem de specială.

 

Ce calități apreciați la soțul dvs?

 

La Valeriu am apreciat de la început inteligența, încrederea în sine și faptul că vorbea foarte bine engleza. Pe lângă o determinare aparte, mai are o calitate pe care eu, ca femeie, o apreciez mult: știe să asculte atunci când se află într-o conversație. Are o artă a ascultării active, empatice, care vine probabil din experiența lui de radio. O comunicare foarte bună e ceva esențial în viața de familie.

 

Citește articolul integral AICI