Boala ascunsă de la Botoșani se poate „moșteni” de la părinți sau apare din... neglijență

Este o afecțiune care poate dăuna pe termen lung și care nu prezintă o simptomatologie care să indice urgența prezentării la medic.

 

Din acest motiv diabetul este văzut și ca o boală ascunsă, fiind de asemenea știut faptul că la un pacient diagnosticat există dublura care este afectată dar fără diagnostic.

 

Boala este și ereditară și poate fi trasmisă dacă unul dintre părinți este afectat.

 

„Dacă tatăl este cu diabet tip 1 și copilul va face tip 1, iar mecanismul sublinez că este imunologic, să nu se înțeleagă greșit. Deci la copiii tineri până în 30 de ani, mecanismul de apariție a diabetului este exclusiv imunologic. Aici nu avem cum interveni decât tratând efectiv diabetul. Nu putem împiedica cauza. În momentul de față, studiile urmăresc să facă și acest pas spre a preveni și diabetul tip 1”,

Carmen Galiano, medic șef Centrul de Diabet Botoșani

 

Prin aceste studii se urmărește ca prin modificări genetice să se împedice apariția diabetului de tip 1.

În cazul diabetului de tip 2, contribuie la declanșarea acestei boli și stilul de viață coroborat cu o serie de vicii.

 

„Iar la tipul 2, cauza principală este sedentarismul, alimentația haotică, creșterea în greutate, stresul. Consumul excesiv de alcool poate duce la pancreatită, iar în timp un pacient cu pancreatită poate să se aștepte și la diagnosticul de diabet pentru că se distruge și partea endocrină a pancreasului, nu numai cea exocrină”,

Carmen Galiano, medic șef Centrul de Diabet Botoșani

 

Pentru prevenirea apariției acestei boli botoșănenii sunt sfătuiți să-și facă analizele obligatorii măcar o dată pe an și să-și măsoare glicemia.