Postul părintelui Ioan Alupoaiei, scos la concurs pentru biserica din Parcul Tineretului

Mitropolia Moldovei și Bucovinei – Arhiepiscopia Iașilor organizează examen de selecționare pentru ocuparea unor posturi de preot în mediul urban.

 

Două posturi vacante

 

Există două posturi vacante în următoarele clericale din Botoșani.

 

Unul din ele este postul de preot paroh la Biserica „Izvorul Tămăduirii” din municipiu după ce preotul Ioan Alupoaiei a trecut în neființă. Astfel, postul a rămas vacant.

 

Al doilea este de preot coslujitor la Parohia Adormirea Maicii Domnului din Dorohoi, Protopopiatul Dorohoi.

 

Calendarul examenului

 

Concursul va fi organizat în luna noiembrie 2024 după cum urmează:

  • Proba scrisă: Luni, 18 noiembrie 2024, ora 10:00;
  • Proba orală: Marți, 26 noiembrie 2024 (prezentarea memoriului, cateheză, predică); funcție de numărul candidaților perioada pentru proba de orală poate suferi modificări, ce vor fi comunicate în timp util;
  • Proba de slujire: Marți, 19 noiembrie — Marți, 26 noiembrie (funcție de numărul candidaților perioada pentru proba de orală poate suferi modificări, ce vor fi comunicate în timp util;
  •  

Data limită pentru depunerea dosarelor: Miercuri, 13 noiembrie 2024 (inclusiv).

 

Criterii pentru înscrierea la examen

 

Pentru selecționarea preoților în municipii și orașe, aceștia trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • minim 5 ani vechime în preoție (art. 124, alin. 1 din Statut)
  • obligativitatea cursurilor de definitivat (Hot. Sf Sinod nr. 3227/1991)
  • să nu aibă impedimente canonice (Hot. Sf Sinod nr. 3227/1991)
  • să nu fi avut sancțiuni disciplinare în ultimii 5 ani (Hot. Sf Sinod nr. 3227/1991) - media rezultată din media Ia studii (medie ani licență + medie licență / 2), media ultimului grad profesional absolvit și media notelor administrative pe ultimii 5 ani, să fie cuprinsă între 8,51-10,00 (Hot. Sf. Sinod nr. 3227/1991).
  •  

Absolvenții de seminarii și preoții care au numai studii seminariale nu vor putea candida pentru parohii din mediul urban.

 

Pentru mai buna selecție a candidaților pentru ocuparea posturilor în municipii se impune susținerea examenului inclusiv pentru doctorii în teologie (Hot. Sf. Sinod nr. 5014/2001).

 

Probele de examen

 

Examenul de selecționare va consta din:

 

Prezentarea unui memoriu asupra activității pastorale, misionare și  gospodărești, desfășurată în ultimii 5 ani, certificat de protoiereu și văzut de Chiriarhul locului, care apoi va fi prezentat oral și în fața Comisiei și notat de

aceasta.

  • O probă scrisă cu subiect stabilit de Comisie, din domeniul Teologiei pastorale, Teologiei dogmatice și al îndrumărilor misionare.
  • O probă orală de predică, rostită fie în fața Comisiei, în sală, fie în biserică, la un serviciu religios
  • O probă orală de cateheză
  • O probă de slujire în biserică.

 

Aspecte organizatorice

 

Subiectele pentru probele fiecărui examen se vor extrage din urnă, unde vor exista cu 10 subiecte în plus față de numărul candidaților.

 

Candidații care vor obține media generală la examen minimum 8,51, calculată din notările de Ia probele a, b, c, d și e vor fi declarați admiși, iar dintre cei admiși care au candidat la parohia respectivă va fi numit candidatul cu media cea mai mare.

 

În caz de paritate de medie, Chiriarhul, în consultare cu membrii comisiei, va desemna candidatul care va fi numit în parohie, ținându-se cont și de situația misionară din teren.

 

Dacă nici un candidat nu a obținut media generală de 8,51 la concurs, se va repeta concursul.

 

La fiecare probă, fiecare examinator, inclusiv președintele, acordă câte o notă și se face media la fiecare probă, fără rotunjiri. Mediile de la probele a, b, c, d și e se adună și se împart la 5, obținându-se astfel media de selecționare.

 

Comisia de examinare

 

Componența comisiei de examinare se stabilește de Chiriarh dintre profesorii universitari de teologie, dintre doctorii în teologie sau absolvenții cursurilor de doctorat, cu examen de admisibilitate, sau preoți cu pregătire teologică superioară, având activitate pastoral-misionară și administrativă foarte bună sau excepțională. 

 

Comisia va fi prezidată de Chiriarh sau de delegatul său.