În contextul în care există informații că în municipiul Suceava se dorește înființarea unei academii de fotbal, profesorul Marin Barbu spune că lucrul acesta este foarte complicat. Fostul antrenor al Forestei Fălticeni/Suceava este în prezent observator de joc la prima ligă și căutător de talente la OSK Sepsi Sfîntu Gheorghe.
Într-o intervenție telefonică la Radio Top, întrebat dacă este greu să înființezi o academie de fotbal, domnul Barbu a declarat: ”Dom’le, cum să-ți spun eu, este mai ușor să promovezi o echipă dintr-un eșalon într-altul decît să faci o academie, pentru că academia trebuie să respecte niște reguli. De exemplu, uite, la noi, la Sfîntu Gheorghe, trebuie să fii în primele 20 ca să poți să iei niște bani de la Federația Română de Fotbal, deci să nu fii în pierdere. Pentru academie trebuie să ai cam 10 antrenori calificați, trebuie să ai infrastructură – teren sintetic, teren de iarbă, trebuie să ai nutriționist, trebuie să ai șef de scouting, trebuie să ai asistent medical permanent la antrenamente, trebuie să ai kinetoterapeut, sînt multe lucruri pe care trebuie să le ai”.
Referindu-se la domnia sa în calitate de căutător de talente, domnul Barbu a spus. ”Eu sînt scouter la nivelul de copii și juniori, iar licența mea și diploma mea de scouting aduc puncte pentru academie”.
Referitor la academia de la clubul de primă ligă Sepsi OSK Sfîntu Gheorghe, Marin Barbu a spus: ”Noi avem copii de la 2018 pînă la 2007. Deci, sunt 11 grupe de copii cu 11 antrenorii principali, iar la grupele mai mari sînt și antrenori secunzi. Toți au la grupele mici licența B, iar la grupele mari au licența A și licența Pro”.
La Sfîntu Gheorghe sunt două terenuri omologate pentru Liga I, iar lângă stadionul unde evoluează Sepsi mai sunt două terenuri de iarbă și unul sintetic. Lângă vechiul stadion mai este un teren de iarbă. Marin Barbu a mai spus că la Sfîntu Gheorghe se construiește un patinoar acoperit cu 4.000 de locuri.
În ceea ce privește academia, domnul Barbu a dat exemplul Botoșaniului, unde echipa de prima ligă colaborează cu liceul sportiv din localitate. A spus profesorul Barbu: ”Cei de la Botoșani, simplu, colaborează cu liceul sportiv. La Liceul Sportiv Suceava sînt profesori care au 0 licențe. E foarte greu ca tu, dacă vrei să faci o academie în afară de liceul sportiv să aduni 10-11 inși cu licențe, cu calificare. Nu îi găsești. Și dacă îi găsești, costă foarte mulți bani”.
Marin Barbu a mai declarat la Radio Top că este dispus să sprijine Suceava pentru a înființa o academie de fotbal.