Ora de vară 2025: Cum influențează schimbarea orelor somnul și concentrarea

În ultimul weekend din luna martie trecem la ora de vară 2025. 

 

Când se schimbă ora în 2025

 

Dormim mai puțin cu o oră, deoarece ora 3:00 devine ora 4:00 și, în acest context, privarea de somn poate cauza oboseală și dificultăți de concentrare pe parcursul zilei.

 

În noaptea de sâmbătă, 29 martie 2025, spre duminică, trecem la ora de vară, iar asta înseamnă că vom da ceasurile înainte și vom dormi mai puțin cu o oră. 

 

Se schimbă ora de două ori pe an în România, respectiv la sfârșitul lunii octombrie, când se face trecerea la ora de iarnă, și la sfârșitul lunii martie când trecem la ora de vară.

 

  • Trecerea la ora de iarnă presupune o noapte mai lungă, ora 4:00 dimineața devine ora 3:00. 
  • Trecerea la ora de vară presupune o noapte mai scurtă, ora 3:00 dimineața devine ora 4:00. 
  •  

Cum ne afectează trecerea la ora de vară 

 

“Trecerea la ora de vară poate fi mai dificilă decât trecerea la ora de iarnă, deoarece apare privarea de somn de o oră, iar asta poate cauza oboseală, dificultăți de concentrare și dificultăți în a ne trezi dimineața pentru a începe programul obișnuit. Aceste schimbari de o oră ne pot afecta ceasul interior care ne reglează alternanța somn-veghe, numit ritm circadian. Însă, este important de menționat că acest lucru nu este obligatoriu să se întâmple tuturor persoanelor. În cazul în care vă este dificil să vă adaptați la schimbarea de oră,  încercați să mergeți la culcare cu câte 10 minute mai devreme, progresiv, în săptămâna de dinaintea schimbării de oră și, de asemenea, încercați să aveți un somn cât mai sănătos, respectând regulile de igienă și rutină. De asemenea, recomand să schimbați ora ceasurilor pe care le folosiți (cele care nu se ajustează automat), în seara de dinaintea apariției acestei schimbari de oră. Este indicat și benefic să vă expuneți la lumina naturală a soarelui pe parcursul zilei, pentru a ajuta organismul să se adapteze mai ușor la schimbarea de oră. Dacă, totuși, starea de somnolență persistă pe parcursul zilei, puteti recurge, dacă vă permite timpul și locația, să faceți episoade scurte de somn, de 20 de minute și nu mai mult, pentru a recupera o parte din energie” a declarat Răzvan Lungu, medic specialist pneumolog, atestat în somnologie.

 

Articolul integral poate fi citit aici.