Anual, ziua de 12 februarie este o zi cu o semnificaţie specială pentru Ruşii - Lipoveni din România, comunitatea minoritară cea mai unită din țara noastră.
Potrivit celor de la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Botoșani această minoritate are o istorie îndelungată, cu numeroase tradiții și obiceiuri deosebite și cu reprezentativitate inclusiv la Botoșani.
Această zi are o triplă semnificație:
Florentina Gheorghiță, consilier CNIPT
„Încă din secolul al XVII-lea, Rușii Lipoveni au început să sosească în România. Reformele religioase și sociale ale patriarhului Nikon și ale țarului Petru cel Mare i-au făcut pe aceștia să părăsească Rusia și să caute libertatea religioasă în România. Rușii - Lipoveni au ales să rămână credincioși ritului vechi, care se referă la un anumit tip de slujire religioasă, dar și folosirii limbii slavone în Biserică”,
De asemenea, obiceiurile rușilor-lipoveni sunt în strânsă legătură cu Sărbătorile religioase. Calendarul iulian pe care îl respectă, a rămas neschimbat, acesta este decalat cu 13 zile față de cel gregorian. Până în zilele noastre, Lipovenii au păstrat obiceiul efectuării semnului Crucii, în aproape orice acțiune pe care o întreprind.
La Botoșani trăiesc 250 de familii de ruși lipoveni.