Veste pentru șoferi: CE s-ar putea întâmpla cu rovinieta în starea de alertă

În prezent, rovinieta costă 28 de euro pentru un autoturism, pentru o valabilitate de 12 luni, în timp ce pentru vehiculele de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaun se plăteşte 560 de euro, pentru un an.

 

Şoferii ar putea plăti doar jumătate din tariful rovinietei, pe durata stării de alertă, în timp ce acest tarif ar urma să fie suspendat în timpul stării de asediu sau de urgenţă, potrivit unei propuneri înregistrate la Senat pentru dezbatere.

 

Propunerea legislativă va modifica Codul rutier (OG 15/2002), dacă va ajunge să treacă de Parlament şi să intre în vigoare, urmând să înjumătăţească valoarea tarifelor de utilizare a drumurilor naţionale pe durata stării de alertă, în timp ce, în situaţia declarării stării de asediu sau de urgenţă, aceste tarife nu vor mai trebui să fie achitate.

 

Plata la jumătate a valorii rovinietei s-ar putea aplica şi în situaţiile în care localităţile ajung să fie carantinate sau este limitat dreptul de circulaţie ori este condiţionată circulaţia în anumite intervale orare.

 

Reducerea, respectiv suspendarea, tarifelor rovinietei prevăzute de această propunere legislativă se vor aplica indiferent de durata de utilizare a acestora, ce variază de la 7 zile până la 12 luni, conform Codului rutier, informează Avocatnet.ro.

 

De asemenea, valabilitatea rovinietelor au fost achitate integral ar urma să se prelungească cu jumătate din durata stării de alertă sau a perioadei de carantină zonală/limitării dreptului de circulaţie ori condiţionării ieşirii sau intrării din localităţi în intervale orare stabilite.

 

Şi tarifului de trecere pe anumite sectoare de drumuri, cum sunt podurile sau tuneluri, care a fost achitat şi nu a fost utilizat într-o perioadă de 12 luni, i se va prelungi valabilitatea pe durata stării de asediu/urgenţă/alertă sau în situaţia instituirii carantinei zonale sau limitării dreptului de circulaţie.

 

Legea se va aplica însă numai pentru viitor, perioadelor de stare de asediu/urgenţă/alertă de după publicarea sa în Monitorul Oficial, iar nu și perioadelor anterioare. Asta înseamnă că nu se va aplica nici perioadei de stare de urgență de anul trecut, nici pentru perioada actuală de alertă.

 

Atenţie! Prevederile acestei propuneri legislative nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgată de preşedintele ţării şi să fie publicată în Monitorul Oficial.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store