Recensământ romi: Şefa minoritarilor dă de pământ cu colegii din etnie

 

Rezultatele estimative ale recensământului populaţiei şi locuinţelor în cazul persoanelor de etnie romă au provocat un val de nemulţumiri chiar în sânul acestei comunităţi, singura care a luat poziţie fiind liderul romilor, Semiramida Bălan care a criticat activitatea colegilor săi din instituţii publice, în contextul numărului de etnici rezultaţi la numărare.

Astfel, la Botoşani s-au declarat ca fiind romi în jur de 4.000 de persoane în condiţiile în care conform datelor neoficiale judeţul numără peste 15.000 de minoritari. Au răspuns corect la recensământ aceleaşi persoane ca şi la precedentul din 2002, însă mare parte au devenit peste noapte români. Un exemplu grăitor a aşa-zisei dispariţii a comunităţilor de romi din satele cunoscute ca fiind populate cu minoritari este cel al localităţii Baranca din comuna Hudeşti, unde doar o singură persoană şi-a recunoscut apartenenţa. Restul de aproximativ 900 de romi, sunt potrivit formularelor din cadrul recensământului…români.
Consilierul pe probleme de romi, Semiramida Bălan susţine că este dezamăgită mai ales de faptul că, nu s-au declarat la recensământ în principal etnicii din localităţile unde au fost implementate cele mai multe proiecte susţinute financiar din fonduri europene. „Numeric sunt peste 200 de romi mai mulţi romi decât în 2002. Sunt aceleaşi localităţi declarate Botoşani, Ştefăneşti, Flămânzi sau Albeşti ca în 2002, deci nu sunt mari schimbări. E clar că numărul lor este mult mai mare, este recunoscut de asta s-a încercat acea hetero -identificare pe noi am folosit-o în cadrul proiectelor, la nivelul judeţului sunt peste 15.000 de etnici romi, declaraţi sunt doar vreo 4.000, probabil doar cei 4.000 au nevoie de servicii de reprezentare”, a declarat Semiramida Bălan, consilier pe probleme de romi în cadrul Prefecturii Botoşani.
Totodată, Semiramida Bălan a afirmat că, o vină pentru această situaţie poate aparţine şi salariaţilor din instituţii publice care reprezintă drepturile romilor, mai ales că mare parte dintre aceştia au fost implicaţi în recensământ în calitate de recenzori. Liderul minoritarilor a afirmat că nu este în sarcina sa de a le sugera acestora să îşi asume eşecul, dat fiind faptul că respectivele persoane au şefi ierarhici. „Din păcate celelalte comunităţi nu vor fi incluse în programele europene şi părerea mea este că nici măcar acei reprezentanţi în cadrul primăriilor şi instituţiilor nu ar trebui să mai fie la nivel local. Fiecare dintre ei are un şef ierarhic, nu sunt eu aceea care să spună cine să rămână şi cine nu, eu am muncit opt ani de zile pentru a reuşi să angajez fiecare om şi după opt ani de zile am realizat că nu aceasta este metoda de a fi reprezentaţi,  fiecare greşim dar trebuie să o recunoaştem la timp”, a mai spus Semiramida Bălan. (G.E.)
Citeşte şi:
Incredibila dispariţie a romilor din Botoşani - cum au rămas sate întregi fără minoritari