Ce părere aveți? Inițiativa unei posibile deputate: Angajații să își aleagă spitalele de stat sau private la care să plătească obligațiile salariale - VIDEO 

Pe lângă desființarea inspectoratelor școlare județene și introducerea educației civice și a celei sanitare ca obiecte de studiu, candidata USR Botoșani la Camera Deputaților gândește și o inițiativă pentru sistemul de sănătate.

 

”Majoritatea se duc în sistemul privat, unde trebuie să achite din nou toate consultațiile, analizele, când ei sunt asigurați la stat”

 


Astfel, Cristina Lăcătușu intenționează modificarea legislației din domeniu astfel încât fiecare salariat să poată alege dacă dorește să contribuie în continuare la fondurile de asigurări sociale și de sănătate ori vrea să direcționeze acești bani către un anumit spital privat. 

 

Cristina Lăcătușu, președinte USR Botoșani

”Aș merge foarte mult pe privatizarea sănătății, pe partea din sănătate, adică să pot alege dacă vreau să mă duc în sistemul de stat sau în sistemul privat. Pentru că marea majoritate, ați văzut, se duc în sistemul privat, unde trebuie să achite din nou toate consultațiile, analizele, când ei sunt asigurați la stat. Pentru că la stat se termină plafonul, se termină... S-au făcut foarte multe și private. Avem câteva în jurul nostru. Adică, să pot să-mi direcționez fondul care mi se reține de la sănătate, să-l pot redirecționa către un spital privat, pentru că eu acolo vreau să merg să mă tratez. Cam așa aș vedea, să pot să beneficiez eu de banii mei până la urmă. Pentru că acolo știu că aș putea fi îngrijită mai bine sau mai puțin bine”.

 

 

O problemă cât se poate de frustrantă

 


Lidera județeană a Uniunii Salvați România a arătat că, aproape ca orice alt botoșănean, s-a lovit de sistemul de sănătate bolnav din România. 

Cristina Lăcătușu, președinte USR Botoșani

”Eu am avut caz în familie în care tatăl meu a contribuit toată viața la sănătate, inclusiv la pensie îi se reținea fondul de sănătate și în momentul în care a avut nevoie a trebuit să mergem la un spital privat să le facem toate pe repede înainte, pentru că era într-adevăr o problemă gravă. Și faptul că a avut, a contribuit o viață la sănătate, într-adevăr, este frustrant. Trebuie să alergi, să-ți cauți tu medicul, să-ți cauți tu unde să faci un RMN, unde un CT. Nu-i normal. Efectiv, nu este normal. Iar la spital, la stat, stătea și șase luni ca să aștepți”.


Discuția pe această temă o puteți urmări în materialul video de mai jos, începând cu minutul 14:08 

FOTO: Colorful.hr