Primăria reabilitează Poarta Sărutului după mai bine de trei decenii de la construire – FOTOGALERIE

Este un obiectiv situat pe Pietonalul Unirii, cea mai aglomerată zonă de promenadă a orașului.

 

Era un fel de poartă pentru fostul Muzeu de Etnografie

 

Poarta Sărutului s-a degradat de-a lungul celor 34 de ani, de când a fost construită. În trecut a aparținut Muzeului de Etnografie pe perioada în care își avea sediul în cartierul Maxim Gorki, în clădirea care ulterior a fost retrocedată.

 

Odată mutată această instituție de cultură, Poarta Sărutului a trecut la Primăria Botoșani, fiind preluată în domeniul public al orașului.

 

Iar în aceste zile, municipalitatea a început lucrări de reabilitare cu fonduri de la bugetul local și cu muncitorii din cadrul Direcției de Servicii Publice.

 

„Într-un oraș plin de istorie și simboluri, există unele obictive care capătă o însemnătate specială pentru comunitate. Un astfel de exemplu este Poarta Sărutului, un obiectiv cunoscut de pe Pietonalul Unirii și neglijat de-a lungul anilor. Situată în inima Pietonalului Unirii, semnifică locul în care trecutul și prezentul se împletesc armonios. Intervenim cu forțe proprii pentru a reabilita acest obiectiv și pentru a-i reda strălucirea de odinioară”,

Bogdan Buhăianu, viceprimarul municipiului Botoșani

 

”La un moment dat erau două astfel de porți”

 

Ideea amplasării acestei porți pe Pietonalul Unirii a fost gândită pentru a se face trecerea către fostul muzeu de etnografie care se afla în plan secund, după blocurile de locuințe. Specialiștii susțin că în urmă cu 34 de ani au fost două astfel de porți.

 

„În trecut a aparținut Muzeului de Etnografie și a fost făcut undeva în anul 1989 printr-o sponsorizare. Iar acum, fiind pe domeniul public, se implică Primăria pentru reabilitare. La un moment dat erau două astfel de porți făcute de o cooperativă de atunci. Au fost construite cumva să fie făcută trecerea către Muzeul de Etnografie. Este foarte bine că s-a implicat Primăria, dă bine din punct de vedere estetic acolo pe pietonal”,

Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Județean Botoșani

 

Primăria are în derulare un proiect mai amplu pentru regândirea Pietonalului Unirii prin care ar urma să fie scoase jardinierele care se află acum în zonă, pentru un spațiu pietonal mai generos.