Pentru că pot! După ce a mărit exorbitant lefurile funcționarilor, CJ-ul caută firmă privată ca să îi facă achizițiile europene

Consiliul Judeţean Botoşani mai scapă de o treabă. Instituţia în care un şofer a ajuns că câştige mai bine decât un manager de proiect de la SC Nova Apaserv SA nu se va mai ocupa singură de achiziţiile publice pe proiectele europene din ciclul de finanţare 2014 – 2020, ci va apela la un ajutor extern.

 

De noile achiziţii pe proiecte europene se va ocupa în mare parte un privat


În această perioadă tocmai este în desfăşurare licitaţia pentru contractul „Servicii de organizare a procedurilor de achiziţie publică (servicii auxiliare achiziţiei) în vederea atribuirii contractelor de achiziţii pentru proiectul: «Regiunea Nord-Est – axa rutieră strategică 2 Botoşani – Iaşi»”.
Mai exact, obiectul contractului îl constituie organizarea procedurilor de achiziţie publică prin prestarea de consultanţă şi asistenţă tehnică pentru investiţii de mare anvergură, vizat fiind drumul strategic.
Firma câştigătoare va trebui să ofere serviciile menţionate la achiziţia contractelor de informare şi publicitate, de audit financiar al proiectului, de execuţie a lucrărilor, de dirigenţie de şantier. Ba mai mult, se va ocupa şi de achiziţia contractului de servicii de consultanţă în managementul proiectului, ceea ce, mai direct spus, înseamnă că instituţia va apela la un consultant ca să îi găsească un… consultant.

 

Lefurile funcţionarilor au crescut, treaba lor se externalizează


Iar aceasta se întâmplă în condiţiile în care la CJ funcţionează Direcţia de Investiţii şi Achiziţii Publice, structură care prin organigramă are prevăzute 18 posturi, între care un director şi doi şefi de serviciu. Tot în cadrul CJ fiinţează şi Serviciul Proiecte, Cooperare Internaţională şi Parteneriate, care grupează alte 12 locuri de muncă, unul fiind de şef serviciu. Iar potrivit unei hotărâri adoptate chiar în februarie de consilierii judeţeni, salariul brut al unui director executiv a ajuns la 12.483 lei, iar al unui şef serviciu la 10.659 lei.
Cu toate acestea, CJ pregăteşte semnarea unei înţelegeri cu un consultant extern căruia ar urma să îi plătească în jur de 130.000 de lei pentru consultanţă pe achiziţiile publice la realizarea drumului strategic, aceasta fiind valoarea estimată a contractului.

 

Mai nou, UE dă bani instituţiilor ca să îi dea mai departe firmelor pentru organizarea de licitaţii


Reprezentanţii CJ Botoşani susţin însă că pe toate axele de finanţare din perioada 2014 – 2020 sunt prevăzute special fonduri pentru organizarea licitaţiilor prin intermediul unei firme. Astfel, faţă de precedentul ciclu de finanţare, când o astfel de cheltuială nu putea fi suportată din bani europeni, acum ea a devenit eligibilă. Concret, atunci când o instituţie câştigă un proiect european, pe lângă fondurile pentru execuţia propriu-zisă a lucrărilor, primeşte o anumită sumă de bani şi ca să plătească o firmă care să se ocupe de organizarea licitaţiilor.


„Procedura de achiziţie este în desfăşurare: consultanţă în domeniul achiziţiilor pentru drumul strategic. Este cheltuială eligibilă conform axei 6, deci, mai nou, eligibilă este şi consultanţa pe achiziţii. Până acum nu era, acum este reglementat şi prin legea achiziţiilor. Pe toate axele aşa se procedează, este o cheltuială pe care o suportă Uniunea Europeană”,


Antonela Pătraşcu, director Direcţia de Investiţii şi Achiziţii Publice.


Dată limită de depunere a ofertelor a expirat săptămâna trecută, iar criteriul de atribuie este „cel mai bun raport calitate-preţ”.


Valoarea totală a drumului strategic este de 334,3 milioane lei.


„Într-un fel tot banii noştri sunt şi acolo, este bugetul Uniunii Europene la care contribuim şi noi”,


Costică Macaleţi, preşedinte CJ Botoşani.


Lungimea totală a drumului strategic pe teritoriul judeţului Botoşani trece de 100 de kilometri, CJ cofinanţând uriaşa investiţie cu 1%.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store