(P) Numeroase persoane ajunse la varsta adulta descopera ca nu se cunosc suficient si ca le este greu sa se afirme pe plan social si profesional. Progrese sunt posibile oricand, insa totul se petrece mult mai eficient atunci cand pregatirea pentru viata debuteaza devreme. Un program de dezvoltare personala pentru copii planteaza ingredientele succesului viitor inca din perioada de crestere si dezvoltare.
Fara cunoastere de sine, orice efort realizat in directia afirmarii este sortit esecului. Sfatul vechilor greci, „cunoaste-te pe tine insuti“ este valabil astazi, la fel de mult ca in urma cu 2 500 de ani.
Pentru a-i ajuta pe cei mici sa se descopere pe ei insisi, intelegand care le sunt calitatile, expertii in educatie tin cont de trei principii fundamentale. In primul rand, reusita creste nivelul de incredere. In al doilea rand, descoperirea punctelor forte te face sa constientizezi care sunt diferentiatorii tai, adica ceea ce te individualizeaza, ca fiinta umana. Si, in al treilea rand, repetitia constanta a experientelor de succes permite consolidarea increderii in sine.
Una dintre cele mai puternice arme pe care le are la dispozitie fiecare persoana, incepand chiar din copilarie, este gandirea. Folosita corect, ea devine cel mai mare prieten insa, daca merge intr-o directie negativa, se transforma intr-un dusman nemilos. Prin urmare, copiii invata cum sa isi foloseasca abilitatile mentale pentru a-si construi succesul.
Datorita participarii la cursuri de dezvoltare personala pentru copii (https://successacademy.ro/dezvoltare-personala-copii/), cei mici inteleg inca de timpuriu faptul ca mintea e responsabila de actiuni. Prin urmare, constientizarea modifica interpretarile limitative. Le sunt apoi puse la dispozitie instrumente care permit modelarea felului in care copiii gandesc si, pornind de aici, un control sporit asupra propriei vieti.
In paralel cu construirea unei bune relatii cu sine, esentiala pentru o viata echilibrata este intelegerea si acceptarea celorlalti.
La varsta copilariei, o importanta majora o au relatiile cu parintii. Pentru imbunatatirea acestora sau pentru mentinerea lor la nivelul optim, se are in vedere intelegerea, de catre cei mici, a modului in care parintii isi protejeaza copiii, pentru ca apoi ei sa constientizeze propriile nevoi in relatia cu parintii. Pornind de aici, se construieste un proces de comunicare eficient in relatia parinte - copil sau parinte - adolescent.
Puterea de a-i intelege pe ceilalti, indiferent cine sunt acestia, presupune, de asemenea, dezvoltarea empatiei. Pentru realizarea acestui obiectiv, se porneste de la explicarea diferentei intre empatie si simpatie, continuand cu identificarea corecta a nevoilor de manifestare a empatiei. Astfel, este construita corect insasi baza oricarei relatii sanatoase.
Vorbitul in public reprezinta o provocare majora, care trebuie abordata cu profesionalism atunci cand vine vorba despre programele de dezvoltare personala pentru copii. Cu cat isi depasesc mai devreme teama de a vorbi in fata unor auditorii diverse, indiferent de numarul de persoane care le compun, cu atat le va fi mai usor sa se afirme odata ce cresc si se maturizeaza.
Se porneste de la constientizarea faptului ca pregatirea prezentarii reprezinta nu mai putin de 80% din reusita. Structurarea corecta a acesteia o face mai usor de urmarit si, prin urmare, mai atractiva. In fine, prezenta scenica ajuta la cresterea valorii prezentarii si primeste, la randul sau, atentia necesara.
Acordand atentie in acelasi timp, prin programelor de dezvoltare personala, cunoasterii de sine si relatiei cu ceilalti, probleme majore sunt rezolvate inca de timpuriu, iar afirmarea de sine devine mai usoara, la varsta adulta!