Anul 2024 se anunță unul efervescent din punct de vedere electoral pentru că urmează alegerile parlamentare dar și cele două tururi pentru alegerea viitorului președinte al României.
În spatele acestor runde de alegeri există muncă și un efort depuse de toate persoanele care sunt implicate în procesul electoral, judecători, experți electorali, informaticieni dar mai ales reprezentanți ai direcțiilor județene de statistică.
Cu toții se pregătesc de o perioadă cu o încărcătură ridicată în care vor avea pe umeri responsabilitatea dată de votul fiecărui român și botoșănean care va intra într-o secție de votare.
Și, în contextul pregătirilor celor trei scrutine, în premieră pentru Botoșani instruirea tehnică a coordonatorilor alegerilor la nivel național a fost făcută la Botoșani.
Au avut calitate de organizator Direcția Județeană de Statistică (DJS) cu largul sprijin al Institutului Național de Statistică (INS). Timp de o săptămână au avut loc ședințe tehnice cu directorii acestei instituții din întreaga țară, informaticieni dar și alte persoane care vor fi implicate în alegeri.
Valentin Popa, director DJS
Sper să fie de bun augur, suntem onorați să avem printre noi invitați de seamă, pe dna președintă a Tribunalului Botoșani care este și președinta Biroului Electoral pentru alegerile prezidențiale, dna Mihaela Ungureanu și dl judecător Iulian Tăutu care este președintele Biroului Electoral Județean la alegerile parlamentare”,
Raportat la alegerile comasate din 9 iunie, pentru celelalte trei runde se dorește ca gradul de dificultate să fie unul mai scăzut.
Președintele Tribunalului de la Botoșani coordonează două dintre scrutine, respectiv turul 1 și turul 2 pentru alegerile prezidențiale.
Judecător Mihaela Ungureanu, președintele Tribunalului Botoșani
„Am participat de-a lungul carierei mele la mai multe runde de alegeri locale, parlamentare. Acum am fost desemnat președinte al Biroului Electoral Județean pentru alegerea președintelui României. Am colaborat de fiecare dată, nu bine, ci extraordinar de bine cu Direcția Județeană de Statistică așa cum sper că o vom face și în acest an. Îmi exprim convingerea că toate lucrurile vor fi bune și la dv. și așteptăm să împărtășiți din experiența noastră, la nivel local, o experiență foarte bună, colaborăm și cooperăm foarte bine cu toate instituțiile implicate în procesul electoral”,
Judecătorii alături de cei de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și statisticieni sunt persoanele care vor veghea la tot ceea ce înseamnă scrutin electoral, de la deschiderea secției de votare până la predarea buletinelor de vot și anunțarea primelor rezultate parțiale.
Judecător Iulian Tăutu, președinte BEJ pentru alegerile parlamentare
„Știu că este o provocare pentru Botoșani ca să organizeze această activitate care presupune multă muncă din partea organizatorilor. Sper să fie niște alegeri care să decurgă într-un mod foarte bun, să nu avem probleme. Așadar acțiunea de astăzi cred că este utilă pentru toată lumea și mulțumim pentru ajutorul acordat, totdeauna am avut ajutor din partea dv. cu ocazia alegerilor și mizăm pe sprijinul dv. și în acest an”,
INS a avut două persoane din conducere prezente la Botoșani care și-au arătat susținerea pentru specialiștii din direcțiile de statistică ce vor fi la datorie și pe finalul acestui an.
Au ajuns la Botoșani unul dintre vicepreședinți și secretarul general.
Silviu Vîrva, vicepreședinte INS
„Avem încă o iarnă încărcată cu alegeri dificile și o presiune destul de mare pentru că urmează în 24 alegerile prezidențiale și în 1 decembrie cele parlamentare dar sunt convins că experiența dv. profesionalismul și dedicarea își vor spune cuvântul și de această dată. În primul rând cu partenerii noștri vom reuși să trecem peste acest hop și vom reuși o colaborare foarte strânsă”,
Florin Sgârtea, secretar general al INS
„Vă adresez un cuvânt de bine m-ați primit printre dv. Sunt onorat să fiu aici, pentru prima dată am ajuns la Botoșani și observ o căldură și o empatie parcă din leagănul lui Eminescu, într-adevăr colegii de aici trăiesc pe muzica marelui poet național. Sunt convins că marile probleme tehnice pe care le-am discutat până acum și pe care le vom discuta în continuare vor fi rezolvate. Avem experiență cu toții din punct de vedere organizatoric, și din conducerea INS aveți tot sprijinul”,
De asemenea și un director din cadrul INS care a recunoscut că alegerile comasate au reprezentat într-adevăr o provocare în vara anului 2024, fiind cele mai dificile din ultimele două decenii.
Provocare care s-a resimțit în întreaga țară și nu neapărat doar la Botoșani.
Claudia Căpățână, director general INS
„Toți dorim ca și aceste alegeri să fie cu succes, sunt sigură că vor ieși foarte bine, cum ne-a ieșit de fiecare dată. Orice probleme pe care le veți întâmpina suntem deschiși la sediul central al INS să vă ajutăm orice de câte ori este nevoie. Cu siguranță ne vom întâlni telefonic măcar și în noaptea alegerilor. Vom fi desigur prezenți la Biroul Electoral Central astfel încât toate disfuncțiunile să fie rezolvate în timp util. Să sperăm că vom avea alegeri nu atât de grele cum au fost cele anterioare și să nu depunem eforturi suplimentare față de cele depuse anterior. Cu siguranță nu o să fie cazul, alegerile anterioare au fost cele mai grele. Eu sunt de 20 de ani în statistică dar nu au fost alegeri mai grele ca cele din iunie”
Mâine urmează să aibă loc ultima zi a instruirilor electorale care s-au desfășurat la Botoșani, în incinta Complexului Maria de pe Pietonalul Unirii.