Orfani părăsiţi de părinţi profesionişti – AFLĂ câţi au ieşit din sistem

 

Valul de demisii înregistrat de asistenţii maternali în ultimii trei ani de zile s-a mai diminuat în cursul anului precedent când au fost înregistrate doar 15 ieşiri din sistem. Şi asta în condiţiile în care, potrivit informaţiilor furnizate de conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) în cursul anului 2009 numărul asistenţilor maternali era de 333 în timp ce la data de 31 decembrie 2011 mai activau doar 220 de părinţi profesionişti.
Cel mai mare val de retrageri din sistem s-a înregistrat în cursul anului 2009 când peste 90 de asistenţi maternali fie şi-au dat demisia fie au solicitat retragerea atestatului, solicitările având la bază salariile mult prea mici în comparaţie cu responsabilităţile creşterii unui copil. Un an mai târziu au renunţat la profesie în jur de 50 de părinţi profesionişti din care 27 prin pensionări, trei reconversii la cerere, două încetări de contracte de muncă şi 14 retrageri la cerere. În schimb, anul trecut au părăsit sistemul doar 15 persoane, fie la solicitarea lor, fie prin transfer, demisii sau la expirarea contractului individual de muncă. Conducerea instituţiei susţine că această diminuare a numărului de asistenţi maternali profesionişti s-a făcut natural însă în cele din urmă au rămas în sistem cei cu adevărat profesionişti. „Din punctul meu de vedere, fără a supăra pe cineva, pot spune că au rămas cei mai buni asistenţi maternali posibili şi chiar sunt mai mult decât mulţumit de actuala reţea de asistenţi maternali care îşi fac treaba şi sunt cu adevărat profesionişti”, a declarat Liviu Rădăşanu, director executiv DGASPC.
Copiii părinţilor profesionişti care au pus suzeta în cui au fost direcţionaţi spre alţi asistenţi maternali, astfel încât cei 220 de angajaţi au în grijă un număr de aproximativ 450 de minori instituţionalizaţi. (G.E.)