Măsurile fiscal – bugetare, aprobate de Guvern: CÂND va crește salariul minim

De asemenea, salariile din două domenii de activitate vor fi majorate.

 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat, la finalul ședinței Executivului, că acesta a aprobat, luni, 25 septemmbrie 2023,  proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale în România. Acesta a spus că va fi emisă separat o ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea salariului minim în construcţii şi în agricultură. De asemenea, el a mai spus că va fi o hotărâre de Guvern separată care va reglementa creşterea salariului minim pe economie cu 10%, la 3.300 lei, scrie Digi 24.

 

„Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale în România, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare. Mai întâi însă două alte precizări. S-a decis că reglementarea salariului minim în construcţii şi în agricultură se va face prin ordonanţă de urgenţă separată, tocmai pentru a ne asigura că aceste salarii vor creşte cât mai repede cu putinţă. Salariul minim pe economie, în general, care va creşte cu 10% la 3.300 lei va fi reglementat printr-o hotărâre de Guvern care va fi adoptată, de asemenea, cât mai rapid”,

a anunţat Mihai Constantin.

 

 El a adăugat că „în scurt timp, proiectul va fi trimis către Parlament pentru formularea de amendamente, în termenul care va fi stabilit în şedinţa comună a Birourilor permanente de la Senat şi Camera Deputaţilor”.

 

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, la începutul ședinței de guvern de luni, că a fost finalizat pachetul de măsuri fiscale pe care își va asuma răspunderea în Parlament. „România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 de miliarde de lei, plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an”, a declarat prim-ministrul, care spune că nu este vorba de măsuri de „austeritate”.

 

„Austeritate a fost când s-au tăiat în 2010 salarii și pensii și s-a majorat TVA-ul de la 19 la 24%”,

a declarat acesta.

 

Ultima variantă a proiectului a fost deja publicată, de Guvern, după o discuție între liderii coaliției și ministrul finanelor, premierul urmând să își asume răspunderea în Parlament în această săptămână.

 

Acesta precizează că nu este vorba despre „austeritate” pentru că nu crește TVA-ul pentru toate produsele și serviciile și nu sunt tăiate salariile și pensiile.

 

Citește articolul integral AICI