CÂND va fi construit primul SPITAL regional de urgență la care vor avea acces şi botoşănenii

Ministerul Sănătății a prezentat vineri primul model arhitectural 3D al unui spital regional de urgențe.

 

Este vorba despre cel din Iași, despre care autoritățile spun că lucrările ar trebui să demareze anul acesta. 

 

În cazul celorlalte două unități - din Cluj și Craiova - sunt întârzieri de câteva luni. Spitalele sunt așteptate de mulți ani. Iar între timp, de la întocmirea studiilor de fezabilitate în 2019, costurile au crescut.

 

Pe un teren de la marginea orașului Iași, acoperit în mare parte de arbuști, urmează să fie construit spitalul regional. Clădirea va avea șapte etaje și se va întinde pe 12 hectare, iar potrivit Ministerului Sănătății șantierul va fi deschis până la toamnă.

 

Potrivit Ştirile ProTV, Lucrările se vor face în două etape. Licitația pentru prima parte va fi lansată luna viitoare.

 

Unitatea medicală ar trebui să reunească toate specialitățile medicale, împărțite acum între spitale diferite. Iar o parte dintre cadrele medicale care vor lucra acolo vor veni tot din cele existente în oraș. Conform proiectului ministerului, unitatea nouă va avea 850 de paturi, dintre care 98 de terapie intensivă.

 

”Va fi mai bine pentru pacient, timpul de reacție se va scurta, complicațiile se vor reduce, mortalitatea se va reduce, pacientul va fi într-un loc și toți ceilalți vor lucra pentru diagnostic în jurul său”,

Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD Iași

 

Ideea construirii unor spitale regionale datează dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană. Guvernele și-au propus pe rând să le ridice, dar materializarea proiectelor a început târziu.

 

Iar în timp și costurile au crescut. În cazul spitalului din Iași, în studiul de fezabilitatea din 2019 valoarea lucrărilor a fost estimată la 500 de milioane de euro. Potrivit proiectului tehnic de acum, suma este de 669 de milioane de euro.