Trei angajaţi ai Serviciului Regim Permise şi Înmatriculări, în frunte cu fostul şi actualul şef, l-au dat în judecată pe un şofer, cerându-i să şteargă postări ironice la adresa activităţii.
Postările de pe Facebook referitoare la modul de organizare a examenelor pentru acordarea permiselor de conducere i-au scos din sărite pe angajaţii Serviciului de specialitate din subordinea Prefecturii Iași.
În primă instanţă, Judecătoria a respins acţiunea, întrucât reclamanţii nu au putut arăta care le-a fost prejudiciul concret.
În februarie 2020, şeful de atunci al SRPÎ, Vasile Zacornea, actualul şef, Ştefan Grecu, şi un poliţist din cadrul serviciului l-au chemat în judecată pe G.M.T. pentru „vătămarea dreptului la reputaţie”. Ieşeanului i s-a cerut plata a câte 5.000 de lei pentru fiecare reclamant, ca şi ştergerea de pe Facebook a tuturor postărilor de pe grupul „Examen auto fără curcani”, ca şi a grupului însuşi.
Potrivit Ziarul de Iași, lui G.M.T. i s-a cerut şi să-şi ceară scuze public, pe Facebook şi într-un ziar local. În favoarea reclamanţilor a intervenit ulterior şi o altă examinatoare auto.
Conform reclamaţiei depuse la Judecătorie, G.M.T. s-a înscris în 2017, împreună cu o cunoştinţă, pentru susţinerea examenului auto aferent categoriilor B şi E. Au dat examenul de două, respectiv trei ori, până să reuşească să-l ia.
După prima încercare nereuşită, G.M.T. ar fi înaintat numeroase petiţii şi contestaţii şi ar fi creat grupul de Facebook „Examen auto fără curcani”.
Postările din acest grup ar fi depăşit „limitele decenţei şi profesionalismului”. Reclamanţii au apreciat că postările ar fi creat o percepţie publică negativă asupra reputaţiei lor şi i-ar fi afectat la nivel psihic şi emoţional, atât pe ei, cât şi pe membrii familiilor acestora. Ulterior, Zacornea şi-a majorat pretenţiile la suma de 10.000 de lei.
În replică, şoferul a apreciat că acţiunea angajaţilor SRPÎ reprezintă doar o intenţie de intimidare, întrucât depusese mai multe plângeri penale împotriva lor. Nu înfiinţase grupul de Facebook respectiv, ci doar postase articole pe pagina sa.
„Consideră pârâtul că formularea de petiţii şi contestaţii către Instituţia Prefctului Judeţului Iaşi reprezintă un drept şi nu un fapt ilicit, cum argumentează reclamanţii. Lipsa de decenţă şi profesionalism de care este acuzat, tot ca presupusă faptă ilicită, ţin de interpretările subiective ale reclamanţilor şi nu de încălcarea legii. Reclamanţii nu au resimţit ca jignitoare cuvintele folosite de ceilalţi cetăţeni care au publicat comentarii la articolele sale de pe pagina de Facebook, sensibilitatea acestora fiind strict legată de numele său”, au reţinut judecătorii din întâmpinarea depusă de G.M.T.
Solicitarea de ştergere a postărilor de pe grupul „Examen auto fără curcani”, ca şi a grupului însuşi, ar urmări ascunderea unor mărturii referitoare la reclamaţiile depuse împotriva examinatorilor şi ar contraveni dreptului la liberă exprimare.
Conform legii, pentru acordarea de daune morale trebuie dovedită atât culpa pârâtului, cât şi prejudiciul moral suferit de reclamant. Acesta trebuie să arate sub ce aspect şi în ce măsură a fost afectat, care au fost daunele fizice, psihice, profesionale sau sociale suferite.
„Or, în cazul de faţă, reclamanţii şi intervenienta nu au dovedit tocmai acest aspect, respectiv în ce măsură viaţa pe care o aveau anterior le-a fost afectată de postările pârâtului de pe Facebook, declaraţia martorului propus de către reclamanţi spre audiere, nefiind concludentă, afirmaţiile acestuia având un grad ridicat de generalitate”, au apreciat magistraţii.
Aceştia au respins acţiunea angajaţilor SRPÎ. Reclamanţii şi intervenienta au declarat apel împotriva sentinţei. Contestaţia a intrat pe rolul Tribunalului, ieri desfăşurându-se primul termen al procesului.