Dezbatere istorică la Botoşani cu strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza: Greu este să porţi pe umerii tăi un nume pe care mi l-a hărăzit Dumnezeu - FOTO & VIDEO

Sute de persoane au fost prezente la eveniment, multe dintre acestea fiind atrase de invitații anunţați de organizatori. Sala a fost plină.

 

Dezbatere și nu film la Cinema Unirea

 

Miercuri după-amiază, de Ziua Principatelor Unite, a avut loc acţiunea „Unirea, națiunea a făcut-o” organizată de Biroul parlamentar al președintelui Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților, Marius Constantin Budăi, Consiliul Județean Botoșani și Primăria Municipiului Botoșani.

 

Dezbaterea a avut loc la Cinematograful „Unirea” unde scena i-a găzduit pe dr. Bogdan Cuza, strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, alături de alţi doi istorici, Sergiu Balanovici şi Dănuţ Prodan.

 

În holul cinematografului au fost expuse fotografii cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi mai multe personalităţi istorice, precum şi pasaje din cotidienele acelor vremuri, care anunţau Mica Unire.

 

La acest eveniment au fost prezente şi oficialităţile județului și orașului. Împreună au intrat în sala cinematografului preşedintele Consiliul Judeţean, Doina Federovici, primarul municipiului, Cosmin Andrei, subprefectul Paula Bereţan, viceprimarul Bogdan Buhăianu şi deputatul Alexandra Huţu. Prezenţi alături de aceştia au fost subprefectul Tiberiu Manolache, deputatul Dan Şlincu, senatorul Lucian Trufin şi deputatul Marius Budăi.

 

În sală s-au regăsit şi consilieri locali, precum Marius Rogojinschi şi Gabriel Tanasă.

 

Momentul de început a fost reprezentat de intonarea imnului, dar şi a cântecului care serbează Mica Unire, interpretat de corul Liceului de Artă ,,Ştefan Luchian” Botoşani.

 

Scaunele au fost ocupate treptat de către copii, profesori, dar şi cetăţeni de rând, intrarea fiind liberă.

 

”Este un nume care implică 99% din obligaţii şi un singur drept”

 

Într-un cadru oficial, pe scenă, primul care a luat cuvântul a fost cel aşteptat de mulţime şi anume dr. Bogdan Cuza, strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

 

Acesta a vorbit timp de câteva minute în faţa spectatorilor, făcând apel la referinţele istorice care au dus la Unirea din 1859.

 

,,Mă simt mai mult decât emoţionat să stau în faţa dumneavoastră cu povara de a explica cât de greu este să porţi pe umerii tăi un nume pe care mi l-a hărăzit Dumnezeu. Nu este un nume care să reprezinte un merit personal, dar aşa cum îmi spuneau şi părinţii mei, Dumnezeu să-i ierte, este un nume care implică 99% din obligaţii şi un singur drept – dreptul de a-l purta cu onoare şi a-l reprezenta atâta timp cât voi închide ochii”,

 

Dr. Bogdan Cuza, strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

 

Post-vorbitorul său trebuia să fie actorul Dan Puric, prezent pe afişul de promovare al evenimentului, care din motive medicale nu a putut fi prezent la dezbaterea din Ziua Unirii Principatelor Române.

 

Strănepot de la un văr

 

Alexandru Ioan Cuza a avut doi fii, însă ambii au murit tineri, înainte de a împlini 30 de ani și a avea la rândul lor copii.

 

Bogdan Cuza este un strănepot al fostului domnitor pe linia unui văr al acestuia. S-a născut la 20 iulie 1955 la Sibiu, iar după absolvirea gimnaziului, a urmat cursurile Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir”, din Bucureşti, pe care l-a absolvit în anul 1974.

 

Este absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, iar din 2013, doctor în ştiinţe economice al Universităţii „Babeş-Bolyai”, din Cluj-Napoca.

 

Discursul dr. Bogdan Cuza poate fi regăsit integral în materialul video de mai jos.