Botoșaniul campion la morți! Sărăcia ”omoară” și bebelușii, botoșănencele aleargă după cariere – DETALIILE dureroase ale prezentului

Se pare că natalitatea la nivelul județul nostru, după spusele cadrelor medicale este în ușoară creștere față de anii trecuți, însă statisticele arată că cifra natalității nu o acoperă pe cea a deceselor. Practic, la Botoșani mai mult se moare decât se dă viață.

 

Morții dublează născuții 

 

Cifrele de anul trecut reflectă fenomenul la nivelul județului. În 2018 au murit 5.975 de botoșăneni. Numai în ultima lună din anul trecut și-au pierdut viața 648 de oameni. Cât despre nașteri, anul trecut în total s-au înregistrat 3.635, iar în decembrie 2018, au fost 286.

 

Dacă luăm în evidență aceste cifre, putem calcula că sunt cu 2.340 de decese mai multe decât nașteri.

 

Sunt motive întemeiate pentru care botoșănencele nu mai fac copii sau se opresc doar la unul?

 

Sărăcia „omoară” copiii

 

Se pare că o cauză pentru care mortalitatea este mai mare decât natalitatea la Botoșani este partea financiară. Venirea pe lume a unui copil aduce pe lângă griji și responsabilități, o mulțime de cheltuieli materiale pe care nu toată lumea și le permite.

 

De asemenea, un alt motiv pentru care femeile nu vor să facă un copil este cariera. Odată cu un loc de muncă sigur, vine și un buget lunar sigur, iar până când acesta nu este cunoscut, multe renunță la gândul de a fi mame.

 

”Vorbim aici de două aspecte, lipsa studiilor sau prea multe studii și atunci faptul că persoanele care își doresc să-și facă o stare (materială), o carieră, amână nașterea primului copil și în momentul în care amână apar probleme de fertilitate și automat va scădea. Și pe de altă parte, familiile cu un venit mai puțin satisfăcător se gândesc la factorul financiar. Sunt mai mulți factori, e un mecanism complex,”

Carmen Zaboloteanu, medic neonatolog

 

 

Carmen Zaboloteanu, medic în cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie susține că în județul nostru, situația natalității este chiar bună. Adică un rău mai mic față de alte zone ale țării.

 

”Totuși, noi stăm destul de bine, față de restul țării. Comparând cu colegii din alte maternități, încă sunt nașteri la nivelul județului. (…)Dacă mămicile se opresc la un singur copil, o fac dintr-un motiv care nu ține de ele,”

Carmen Zaboloteanu, medic neonatolog

 

Putem trage concluzia că odată ce vine într-o familie un copil, părinții (nu) se mai gândesc cel puțin la un al doilea.

 

La Botoșani, pentru a fi un echilibru între natalitate și mortalitate, în orice familie ar trebui să fie cel puțin doi copii.

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store