ARDE Prefectura Suceava, pompierii botoșăneni trimiși să ajute la stingerea focului – VIDEO

Pompierii botoșăneni intervin, alături de colegii din Suceava, pentru stingerea incendiului care a cuprins acoperișul clădirii Palatului Administrativ.

 

Este vorba de opt subofiteri cu o autospecială cu apă și spumă și o autoplatformă de lucru la înălțime. O altă autospecială cu apă și spumă, cu cinci subofițeri de la Detașamentul de Pompieri Dorohoi, a ajuns la Detașamentul de Pompieri Suceava pentru a interveni în cazul producerii unor incendii sau a altor situații de urgență.

 

Prefectura Suceava a luat foc în această dimineaţă din motive încă necunoscute, scrie Monitorul de Suceava. Flăcările au cuprins mansarda, iar incendiul este generalizat. Pompierii au trimis la faţa locului mai multe echipaje de intervenţie, numai că intervenţia este extrem de greoaie din cauza presiunii reduse a apei de la hidranţi. Se anunţă o operaţiune de lungă durată şi extrem de anevoioasă şi cu siguranţă că pompierii vor avea nevoie de ajutoare de la celelalte subunităţi din judeţ.

 

ISTORIC

 

Palatul Administrativ din Suceava a fost construit între anii 1903-1904, în perioada conducerii administrației orașului de către primarul Franz Des Loges. Clădirea urma să adăpostească administrația orășenească a Sucevei. Proiectul clădirii a fost realizat de arhitectul vienez Peter Paul Brang (1852-1925).

 

După finalizarea construcției noului edificiu, Primăria orașului Suceava s-a mutat în decembrie 1904 în Palatul Administrativ. În această clădire au fost găzduite poliția orașului, casa de economii și muzeul de istorie, iar în perioada interbelică și Societatea „Ciprian Porumbescu”. Edificiul administrativ al orașului a fost folosit și de pompieri, care au amenajat în turnul central o cameră de observare a incendiilor.

 

Clădirea avea inițial o forma literei „L”, având în curte un grajd, remiza de pompieri și remiza de trăsuri.

 

După instaurarea regimului comunist în România, în anul 1944, în clădirea fostei primării au fost instalate Consiliul Popular Județean Suceava, Comitetul Județean Suceava al PCR și Comitetul Județean Suceava al UTC. În anii '60 ai secolului al XX-lea, autoritățile județene au demolat construcțiile anexe din curte și au construit în stil baroc un corp care a închis întregul ansamblu, dându-i o formă dreptunghiulară. Cu această ocazie, au fost renovate fațadele cu tencuieli în praf de piatră și mozaic și s-a amplasat o frescă cu tematică istorică pe perele holului central.  Începând din 1990, în Palatul Administrativ din Suceava se află sediul Prefecturii și al Consiliului Județean Suceava.

 

Din 2004 clădirea se află pe Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava.

 

În anul 2006, clădirea Palatului Administrativ din Suceava a suferit lucrări de reparații capitale.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store