Alimentele „de la vecini” sub lupa autorităţilor locale

 

În această perioadă, inspectorii sanitari veterinari sau medicii veterinari din zonele apropiate punctelor de trecere a frontierei acordă o atenţie sporită persoanelor care trec graniţa ţării şi aduc  produse alimentare.
Potrivit conducerii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) traficul de la punctele de trecere a frontierei este atent monitorizat şi din punctul de vedere al siguranţei pe care trebuie să o prezinte produsele alimentare tranzitate. Mai mult, cei care au trecut hotarul şi se întorc acasă nu au voie să introducă în ţară o cantitate mai mare de astfel de produse decât cea pentru consum propriu. „Atenţia pe care trebuie să o dea atât noi cât şi cei care au atribuţii pe Punctele de Trecere a Frontierei în ceea ce priveşte produsele care vin de la vecini, carne, lapte, adică dacă se trece, să se treacă cu produse doar pentru persoana respectivă şi să fie foarte atenţi la ceea ce se cumpără din aceste ţări”, a declarat Minodora Vasiliu, director executiv DSVSA.
Momentan instituţia nu are încadrat personal special pentru punctele de trecere a frontierei pentru monitorizarea produselor alimentare, de acest lucru ocupându-se medicii veterinari zonali. „Nu avem angajaţi, merg cei care sunt zonali, deci medicii veterinari zonali şi cei care au puncte de siguranţă a animalelor apropiate, noi nu avem angajaţi. A fost o perioadă în care erau angajaţi la nivelul Autorităţii şi erau distribuiţi la nivelul PTF-urilor după care s-a renunţat dar probabil se va face o nouă organizare şi se va vedea cum va fi în următorii ani”, a mai spus Minodora Vasiliu. În acest an, potrivit conducerii DSVSA nu au fost înregistrate situaţii prin care sănătatea consumatorilor să fie pusă în pericol. (G.E.)