Ziua Pompierilor marcată la Darabani cu oficialități și defilare militară

Ziua Pompierilor din România este sărbătorită, în fiecare an, pe 13 septembrie, marcând un moment important din istoria Armei.

 

176 de ani de la Bătălia din Dealu Spirii

 

Această zi comemorează eroismul pompierilor care au luptat în Bătălia din Dealul Spirii, în anul 1848. În acea zi, pompierii, conduși de căpitanul Pavel Zăgănescu, au înfruntat trupele otomane și au apărat revoluționarii care luptau pentru libertate și independență. Chiar dacă erau depășiți numeric, aceștia au dat dovadă de un eroism remarcabil.

 

Astăzi, Ziua Pompierilor este o ocazie de a aduce un omagiu celor care au luptat în trecut și au dat dovadă de sacrificiu, dar și de a evidenția curajul, altruismul și solidaritatea pompierilor care sunt mereu pregătiți să intervină în situații de urgență pentru a proteja viețile și bunurile cetățenilor. 

 

Instituţia pompierilor români s-a dezvoltat continuu, de la primele intervenţii pentru stingerea incendiilor, la actuala gestionare a tuturor situaţiilor de urgenţă: inundaţii, alunecări de teren, mişcări seismice, epidemii, înzăpeziri, secetă, accidente tehnologice, radiologice, nucleare, biologice sau alte calamităţi naturale, descarcerare şi prim ajutor acordat persoanelor aflate în situaţii deosebite.

 

Manifestare organizată la Darabani

 

În cadrul ceremonialul militar, care s-a desfășurat în Parcul orașului Darabani, s-au citit și mesajele autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum și Ordinul de zi pe unitate al Inspectorului Șef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani.

 

Alături de pompieri, la acest moment festiv au fost prefectul județului, Dan Nechifor, președintele Consiliului Județean, Doina Elena Federovici, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, Dorin Birta, suprefectul județului Cristina Breșug, șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne și ai Ministerului Apărării Naționale, comandantul Penitenciarului Botoșani, reprezentanții UPU -SMURD Botoșani, Serviciului Județean de Ambulanță, Direcției de Sănătate Publică, Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoşani, Spitalului Municipal Dorohoi, reprezentanți ai Direcției Silvice Botoșani, primarii orașelor Darabani și Săveni, comunelor Coțușca, Păltiniș, Mileanca, Suharău și Hudești, dar și câteva sute de locuitori ai orașului Darabani.

 

Ceremonialul militar s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, a plutoanelor de pompieri și a tehnicii de intervenție. 

Manifestările au fost organizate cu sprijinul Primăriei Orașului Darabani. 

 

Mesaj de felicitare

 

Mesaj de felicitare al Inspectorului General al Inspectoratului General pentru Situați de Urgență (IGSU), General Iamandi Dan-Paul.

 

„Astăzi, 13 septrembrie, sărbătorim Ziua Pompierilor din România, o zi cu încărcătură istorică deosebită, care ne amintește de sacrificiul eroilor pompieri din Dealul Spirii, în anul 1848. Este ziua în care onorăm curajul, devotamentul și spiritul de sacrificiu al tuturor celor care, de-a lungul timpului, au apărat cu prețul vieții lor siguranța cetățenilor și a comunităților.

 

În contextul tot mai variat și complex al misiunilor noastre, de la intervenții pentru stingerea incendiilor, acordarea asistenței medicale de urgență, descarcerarea victimelor implicate în accidente, până la gestionarea situațiilor de urgență generate de calamități naturale, rolul fiecăruia dintre voi este vital.

 

Prin misiunile îndeplinite cu succes, demonstrați că aveți nu doar abilitățile și pregătirea necesară pentru a face față celor mai dificile provocări, ci și o voință neclintită de a proteja și de a salva vieți și bunuri.

 

Serviciul oferit comunității este fundamental activității noastre, iar acesta trebuie să fie susținut neîncetat prin pregătire riguroasă și echipamente de intervenție moderne. De aceea, proiectele menite să îmbunătățească performanța și instruirea voastră au fost și vor rămâne întotdeauna prioritare.

 

Profilul salvatorului arată dragoste și empatie față de semeni, iar curajul și ambiția de a reuși se evidențiază prin succesul intervențiilor desfășurate, atât pe plan național, cât și internațional.

 

Angajamentul României de a spori sprijinul acordat statelor Unuiunii Europene prin participarea cu forțe și mijloace, sub egida Mecanismului European de Protecție Civilă, trebuie să continue. Răspunsul rapid și eficient oferit la solicitările țărilor afectate de situații de urgență au demonstrat solidaritatea noastră față de comunitățile aflate în dificultate, chiar și dincolo de granițele țării.

 

Vă îndemn să purtați cu mândrie uniforma, să rămâneți la fel de dedicați și să continuați să faceți cinste acestei profesii atât de nobile.

 

La ceas aniversar, vă adresez mulțumiri pentru sacrificiile pe care le faceți zi de zi și pentru modul în care puneți întotdeauna pe primul loc binele celorlalți. Mult succes în toate misiunile viitoare, sănătate și putere de muncă!”