Creștini cu lumânări în mâini, preoți purtând cu evlavie sfinte moaște, dangăt de clopot și cântări de laudă aduse Maicii Domnului.
Duminică, 20 noiembrie, calendarul ortodox marchează Înainte-prăznuirea Intrării în biserică a Maicii Domnului.
Este ziua în care cântările o laudă pe Sfânta Ana pentru că și-a adus fiica să trăiască dedicându-și viața Domnului, la Templul din Ierusalim.
”Bucurie mai dinainte ne dăruieşte astăzi Sfânta Ana, odrăslind Rod ce alungă întristarea, pe Singura pururea Fecioară, pe care o şi aduce astăzi cu bucurie, făgăduinţele rugăciuni împlinindu-şi în Templul Domnului, ca pe Ceea ce este Biserică a Cuvântului lui Dumnezeu şi Maică Curată”, ne spun cuvintele Troparului.
Nici zăpada căzută peste noapte, nici ceața lăptoasă care s-a lăsat peste oraș nu i-a împiedicat pe botoșăneni să iasă din casă pentru a participa la Procesiunea cu sfinte moaște de la Biserica Vovidenia, locaș care luni, 21 noiembrie, își cinstește hramul Intrării în Biserică a Maicii Domnului.
Cu lumânări în mâini, creștinii au venit la biserică în număr mare. La ora 16.00, cu preoții în frunte, au pornit în procesiunea care amintește de drumul Maicii Domnului către Templu.
Preotul paroh Partenie Apostoaie le-a vorbit celor prezenți despre însemnătate procesiunii, dar și despre sfintele moaște care vor fi purtate de către preoți.
”La zile importante ale bisericii, odoarele sfinte sunt scoase spre închinare. Prin înconjurarea bisericii arătăm că sfințenia este starea de normalitate a omului. Toți suntem chemați să fim sfinți ai lui Dumnezeu, nu doar cei care sunt temporar în biserică, toată lumea este chemată să mărturisească prin viața curată, bună și plină de dragoste sfințenia lui Dumnezeu. De aceea avem un motiv în plus de a face această sfântă procesiune. Pentru că avem în mod permanent sfinte moaște la această biserică, avem în primul rând un fragment din Lemnul Sfintei Cruci a Mântuitorului Iisus Hristos, avem o părticică din moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, Sfânta Ecaterina, Sfântul Efrem cel Nou, Sfântul Ioan Rusu și sfântul Ierarh Ignatie. Cu aceste sfinte odoare, pe care noi le numim daruri ale lui Dumnezeu, facem această procesiune sfântă așteptând și implorând mila lui Dumnezeu în viața fiecăruia dintre noi, în viața botoșănenilor și în viața lumii în general”,
preot Partenie Apostoaie, parohul Bisericii Vovidenia
Templul din Ierusalim s-a pregătit să primească dumnezeiasca Pruncă, a continuat pr. Partenie Apostoaie, amintind că ”îngerii în cer au fost cei care au pregătit totul”, iar ”poporul, tinerii, bătrânii au condus-o pe Maica Domnului spre Templu”.
”Astăzi, ca oarecând cei de demult, iată, pământul s-a înveșmântat în acest covor, în această haină luminoasă a zăpezii. Îngerii din cer au venit și au slujit astăzi în sfintele biserici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Oamenii toți, prin post și rugăciune, caută să se apropie de acest eveniment sfânt. De aceea această procesiune ne amintește și de mersul, de drumul Sfintei Fecioare către Sfânta Sfintelor”,
preot Partenie Apostoaie
Preotul Partenie Apostoaie i-a îndemnat apoi pe creștini să parcurgă drum cu inimă curată, cu inimă bună și smerită, având în mâini lumânări.
”Măcar câteva minute să cugetăm la ceea ce a însemnat Maica Domnului și importanța ei în viața noastră”.
După procesiune, de la ora 17.00, au fost oficiate Vecernia Mare și Litia.
Luni, 21 noiembrie, de marea sărbătoare a Intrării Maicii Domnului în Biserică, hramul Bisericii Vovidenia, programul liturgic va începe la ora 7:00, cu Acatistul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, urmat de Utrenie, Sfânta Liturghie și Pomenirea ctitorilor, slujitorilor și enoriașilor adormiți ai Bisericii.
Pentru duminică, dar și pentru ziua de luni, Biserica ”Vovidenia” a pregătit 1.000 de pachete pentru enoriași, dar și pentru sărmanii orașului.