Vot "la legătură" la Dimăcheni cu amnezici, analfabeţi şi cupluri de soţi - FOTO&VIDEO
Ca pe vremea comunismului. Aşa a decurs, la o primă vedere procesul electoral dintr-o comună uitată de lume din judeţul Botoşani. Reporterii Botoşăneanul au stat aproximativ o oră într-una din cele două secţii de votare din comuna Dimăcheni, interval în care aproximativ 12 persoane au votat „la legătură”.
Secţia de Votare nr. 1 a fost amplasată în incinta Primăriei din comună, pe liste fiind înscrise peste 950 de persoane, Dimăcheni numărând per total aproape 1.500 de suflete. În jurul orei 15:00 pe treptele instituţiei se aflau zeci de persoane, inclusiv trei dintre aspiranţii la funcţia de primar, respectiv actualul ales Ştefan Cojocaru din partea USL, Petronela Zaharia, candidată din partea Mişcării pentru Botoşani şi Teofil Anghilinei de la PRM. Lipsea doar candidatul PP DD, Dumitru Zaharia care nici măcar nu trecuse pentru a-şi exercita dreptul constituţional.
Înăuntru „poporul” vota. Preşedintele secţiei de votare a povestit că totul a decurs normal, cu excepţia unor contestaţii „minore” cu privire la faptul că mulţi din alegători au cerut un însoţitor în cabina de vot, evident din motive întemeiate. Aveam să constatăm ulterior că aceste motive erau cauzate de….amnezie, lipsă de carte sau de cuplu. „Mici contestaţii din partea reprezentantei PDL, ea a contestat că sunt prea mulţi însoţiţi dar nu i-am dirijat eu, s-au respectat întru totul instrucţiunile primite şi legea privind alegerile locale. E şi normal să vie însoţiţi, populaţia este foarte îmbătrânită, deci în două cârje să vină aşa, trebuie să fie însoţiţi, adică au solicitat şi comisia a acceptat să fie însoţiţi, la cererea persoanei, adică pot să fiu însoţită de cutare şi cutare….de însoţiţi am avut în jur de 50 de persoane”, a declarat Elena Iftime, preşedinte Secţia de Votare nr. 1 Dimăcheni (foto jos).
Afirmaţia sa este susţinută şi de preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie care ne-a dat citire unui articol de lege prin care într-adevăr persoanele care, în baza unor motive întemeiate nu pot intra în cabina de vor singure, pot solicita un însoţitor. „Alegătorul care din motive temeinice constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el şi pe cine nu poate, sunt persoanele care candidează. Deci orice persoană şi este hotărâre BEJ în sensul acesta. Dar am stat şi eu în faţă şi am văzut destul de multe persoane care mergeau destul de greu şi vederea era…”, a spus Cristina Humelnicu, preşedinte BEC Dimăcheni (foto jos).
În mai puţin de o oră, în jur de 12 persoane au votat însă „la legătură”, motivele fiind din ce în ce mai diverse. Cazul şi a unei bătrâne care s-a prezentat în secţie singură cu cartea de identitate în mână şi care a fost întrebată chiar de unul dintre membrii comisiei dacă poate intra singură sau are nevoie de „îndrumător”.
Cel care i-a sărit imediat în ajutor femeii a fost chiar agentul de pază care a intrat în cabină cu femeia, însă a ieşit după circa un minut întrucât femeia nu primise toate cele patru buletine. După ea, mai multe cupluri de soţi au votat în aceeaşi cabină într-o manieră cât se poate de normal, unii aveau o singură pereche de ochelari, alţii au solicitat să fie împreună întrucât sunt soţ şi soţie, zicala „la bine şi la rău” fiind aplicată şi la alegeri. Un alt „cuplu”, de bărbaţi de această dată au intrat împreună din cauză că unul dintre ei nu ştia să scrie şi să citească. Nici unul dintre ei însă nu părea să sufere de vreo afecţiune vizibilă sau nu purtau cârje ba mai mult decât atât s-au dovedit a fi chiar guralivi în oferi răspunsuri.
VEZI în VIDEO cum au votat Imediat au venit şi explicaţiile din partea preşedintelui din secţia de votare. Femeia însoţită de soţ era…. amnezică. „Ea este bolnavă să ştiţi, la prima vedere, vă rog frumos, stau la 30 de metri de mine şi eu ştiu, ea are şi momente de amnezie femeia, nu ştie aşa, se porneşte undeva şi…are momente, are 73 de ani sau 75 de ani şi are momente. Şi acela a fost soţul ei”, a mai spus Elena Iftime. În cazul celorlalţi însă….„La momentul acela nu am fost în sală, sunt care nu ştiu care, iar domnul şi-a însoţit soţia, toţi au venit perechi, ultimii care au fost. Oamenii care nu se pot deplasa se duce urna volantă….iar aceştia i-a lăsat că sunt soţ şi soţie, păi da şi ea este amnezică”, a mai completat preşedintele secţiei de votare.
Peste 60 de persoane au votat în Secţia de Votare nr. 1 din Dimăcheni însoţite, totul cu larga deschidere a membrilor comisiei, candidaţilor la funcţia de primar şi a unui poliţist. La ora 15:00, prezenţa la vot era de aproximativ 60%, fiind deja completate în jur de 500 de nume aflate pe listele de vot.
STAȚI PE BOTOŞĂNEANUL ŞI DUPĂ ÎNCHIDEREA URNELOR AFLAŢI PRIMELE REZULTATE