(P) Colloseumul, cunoscut si sub denumirea de altfel corecta de “Amfiteatrul Flavian” este situat in centrul Romei si este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din intreaga lume.
Este un amfiteatru plin de istorie, un loc in care s-au duelat in trecut gladiatorii spre satisfactia multimii de locuitori ai Romei, dar si in aplauzele senatorilor romani si a imperatorului. Iti prezint mai jos cateva repere importante si informatii utile despre Colloseumul roman:
Cu toate ca acum toata lumea stie denumirea actuala de Colloseum, in perioada romana acesta avea o alta denumire oficiala, cea de Amfiteatrul Flavian (Amphitheatrum Flavium).
Aceasta denumire vine de la cei care au ridicat acest impunator amfiteatru, provenind din dinastia Flaviana a Romei, cea care a domnit dupa imparatul Nero.
In antichitate, romanii faceau referire la aceasta constructie si cu denumirea de „Amphitheatrum Caesareum”, unde Caesareum era legat de adjectivul de „cezar”. Dupa moartea lui Gaius Iulius Cezar, acest termen de Cezar a devenit un adjectiv, marcand statusul de imperator.
Astazi, termenul de Colloseum este un simbol aparte al Romei. S-au facut zeci de filme cu aceasta tematica, inclusiv celebra ecranizare Gladiatorul in care actiunea se desfasoara partial in Colloseum si care descrie luptele gladiatorilor pentru a-si obtine liberatea.
Colloseumul este reprezentat ca simbol si in sloturi video moderne, precum este cazul jocului Legendary Rome, joc pentru care poti primi uneori chiar si rotiri gratuite fara depunere la cazinourile de pe internet.
Ordinul de incepere a constructiei Colloseumului a fost dat de imparatul Vespasian, o figura remarcabila in istoria Romei, in anul 72. Vespasian facea parte din dinastia Flavianilor, o dinastie de nobili romani.
Din pacate, imparatul nu a mai trait sa-si vada inaugurat cel mai mare amfiteatru pe care l-a vazut Roma pana atunci. Vespasian inceteaza din viata in anul 79, iar constructia Colloseumului din Roma se finalizeaza la un an dupa moartea imparatului.
Colloseumul a fost ridicat in mijlocul unui lac artificial din centrul Romei. Acest lac artificial facea parte dintr-un parc enorm construit de Nero, fiind incluse aici alte doua edificii superbe: Domus Aurea si statuia Colossus.
Colossus era o statuie uriasa a lui Nero, care il portretiza pe imparat intruchipand un zeu al soarelui. Se spune ca de aici s-au inspirat si cei care au dat numele de Colloseum marelui Amfiteatru Flavian, pentru a-l onora si pe Nero.
Cu toate acestea, statuia nu a supravietuit, ea fiind demolata dupa edificarea Amfiteatrului.
Fundatia pe care s-a ridicat Colloseumul avea o grosime de 12 metri si a fost o adevarata provocare pentru constructorii vremii.
Amfiteatrul Flavian este construit in forma de elipsa, are un diametru de 186 de metri pe axa lunga, iar axa mica are dimensiunea de 150 de metri.
Inaltimea era de 55 de metri, iar spectatorii stateau pe locurile dispuse pe straturi, avand cu totii o priveliste foarte buna asupra arenei.
Apropo de spectatori, capacitatea de gazduire era de 50.000 de locuri, cu tribune special amenajate pentru nobilime, cele mai bune locuri fiind in tribuna rezervata imparatului si celor mai celebri senatori din Roma.
Daca ne gandim ca si astazi este destul de provocator sa construiesti o arena sportiva care sa aiba locuri in tribune pentru 50.000 de spectatori, este cu atat mai impresionat si mai admirabil ceea ce au reusit constructorii vremii, sub indrumarea lui Vespasian.
Arena centrala, cea in care se desfasuraru intrecerile si duelurile dintre gladiatori mai tarziu avea o forma ovala, cu 86 de metri lungime si 156 latime.
Zidul care delimita suprafata competitionala de primele locuri ale spectatorilor avea o inaltime de 4.5 metri.
Acesta este si motivul pentru care randurile de jos erau rezervate plebei, adica locuitorilor mai putin importanti. Nu de putine ori s-a intamplat sa traga gladiatorii cu sageti ori sa arunce sulite si acestea sa ajunga printre spectatorii din primele randuri, lucru care nu deranja nicidecum la acel moment si care in niciun caz nu intrerupea spectacolele.
Poate ca multi nu stiu, dar Colloseumul a fost prevazut cu un acoperis retractabil care era sustinut de 240 de catarge amplasate in corbel. Acoperisul retractabil se numea „velarium” si era tras de fiecare data cand era un soare prea arzator afara sau cand erau ploi care afectau jocurile.
Accesul in Colloseum se facea pe 80 de porti de acces, 76 fiind destinate pentru plebe si 4 rezervate imperatorului si clasei nobiliare. Accesul imparatului se facea pe poarta de nord.
Biletele spectatorilor erau mici bucati de ceramica inscriptionate cu numarul si sectiunea unde aveau loc rezervat.
Mai mult decat atat, in interiorul Colloseumului existau spatii amenajate special pentru gladiatori si pentru animalele care participau la jocuri.
Constructorii au prevazut si un sistem inovativ de lifturi pentru a transporta mai eficient animalele mai grele sau chiar luptatorii in anumite zone ale arenei.
In principal, Colloseumul servea ca loc de intreceri sportive, iar aici se luptau cei mai buni gladiatori din Imperiul Roman.
Nu toti gladiatorii ajungeau prea repede in Colloseum - unii luptau mai intai in amfiteatrele mai mici din provincie, iar aici ajungeau doar cei mai buni.
Gladiatorii erau sclavi sau prizonieri capturati din randul inamicilor imperiului si soarta lor era in principal una nefasta odata ce ajungeau in arena.
Acestia luptau pana la moarte, iar celebrul gest cu degetul ridicat sau coborat al imparatului le decidea soarta, daca vor mai apuca sau nu o alta lupta.
In unele cazuri, gladiatorii luptau contra unor animale salbatice aduse din diferite colturi ale imperiului. Nu era intotdeauna usor sa transporti elefanti, crocodili, lei sau tigri, iar de multe ori acestia nu supravietuiau calatoriei.
Sursele consemneaza si faptul ca in Colloseum au fost simulate si lupte navale, arena fiind umpluta cu apa si fiind copiate cateva batalii epice intre flota romana si alte flote din Marea Mediterana.
Incepand cu 2011, din fonduri private si de stat, s-a inceput un proiect amplu pentru consolidarea si restaurarea Colloseumului.
Acesta poate fi vizitat de public pentru a respira aerul arenei in care s-au duelat in trecut gladiatori si unde au stat imparatii romani la diferite festivaluri care erau celebrate prin jocuri.
Pretul unui bilet de intrare in Colloseum este astazi de 18 euro pentru un adult, 2 euro pentru tinerii intre 18 si 25 de ani, iar copiii sub 18 ani au accesul gratuit.
Daca iti planifici o vacanta in Roma trebuie sa vizitezi neaparat Colloseumul, fiind un simbol aparte al culturii, istoriei si civilizatiei romane.