Activitatea a avut loc în mai multe unități de învățământ din municipiul Botoșani.
În perioada 4-8 noiembrie 2024, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, la Colegiului Național „A.T. Laurian” Botoșani, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Botoșani, Liceul de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani și Școala Gimnazială „Sfânta Maria” Botoșani, o serie de activități de informare a elevilor cu privire la influența modificărilor fizice și emoționale care au loc în perioada adolescenței, asupra deciziei de inițiere a consumului de substanțe psihoactive.
Printre subiectele abordate în cadrul întâlnirilor s-au numărat motivele care influențează adoptarea unor comportamente nesănătoase și cum pot face față schimbărilor pentru o trecere cât mai armonioasă spre maturitate.
De asemenea, elevii au exersat într-un mod interactiv modalitățile de refuz, această activitate având ca scop dezvoltarea abilităților de a face față presiunii grupului și înțelegerea importanței deciziilor personale și a consecințelor acestora.
Specialiștii CPECA Botoșani le-au recomandat celor prezenți să se implice în activități adecvate vârstei, să practice sport, să evite anturajele care ar putea avea o influență negativă asupra lor, să comunice deschis cu părinții, profesorii sau persoanele de încredere orice problemă cu care se confruntă, pentru a găsi împreună alternative în rezolvarea acesteia.
Activitățile desfășurate fac parte din proiectul național „Abilități pentru acțiune”, prin care specialiștii Agenției Naționale Antidrog îşi propun formarea unor abilităţi de viaţă (sociale și emoționale) în rândul elevilor, necesare luării unor decizii informate, corecte şi responsabile în legătură cu consumul de substanțe.