Viitorul (nu) sună bine: 3 milioane de euro ne-ar putea scăpa printre degete

Primăria municipiului reședință de județ are aprobate proiecte în valoare totală de aproape 3 milioane de euro, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

 

Majoritatea fondurilor sunt dirijate spre unități de învățământ pentru sistem de securitate la incediu însă o sumă semnificativă va fi atrasă și pentru modernizarea străzii Drumul Tătarilor.

 

Există însă o problemă care a fost deja anticipată de un fost viceprimar cu vastă experiență în administrația publică.

 

Romulus Eram arată următoarele:

 

”Județul Botoșani este pe locul 6 pe țară la alocări de fonduri va fi acum o mare avalanșă către partea de construcții de firme locale. Aceste firme au cam dispărut, au rămas puține iar forța de muncă a plecat în exterior”

 

Actualul consilier la cabinetul primarului spune că și pe partea de proiectare au dispărut specialiștii și că pe piață, se simte în continuare o criză mare de oameni pe cele două paliere: construcții și proiectare.

 

Și a oferit exemplul expertizei de la Teatrul Mihai Eminescu.

 

”Și la Teatrul Mihai Eminescu când a fost licitația s-a repetat de două ori pentru că nu a venit nici un proiectant. Aici sunt lucruri mai puțin complexe, mai ales pe partea de construcții școlare. Și atunci pot veni oameni interesați să-și facă treaba dar e foarte, foarte greu”,

Romulus Eram, fostul viceprimar al municipiului

 

În prezent, la Botoșani firmele de construcții pot fi numărate pe degetele de la o mână iar cele rămase, în marea lor parte, au probleme cu justiția.

 

”Uitați-vă ce restanțe sunt la societatea de apă, cu firmele de construcții. Sunt lucrări începute de ani de zile și nefinalizate. Străzile au rămas nereparate după intervențiile celor de la Nova Apaserv, uitați-vă în spate la Casa Cărții, în oate zonele, sunt lucrări rămase, iar firma implicată este și într-o fază de reorganizare și nu vreau să comentez prea multe”,

Romulus Eram, fostul viceprimar al municipiului

 

Pe PNDL se dorește ca toate contractele de finanțare să fie semnate până în decembrie, anul acesta să fie pregătită documentația iar în 2018 să se treacă la execuția propriu zisă a lucrărilor.  

 

Asta dacă nu vor exista blocaje la licitații.