Guvernul Cioloș a luat decizia să mențină salariul minim pe economie la nivelul actual, de 1.050 de lei, conform anunțului făcut de ministrul finanțelor publice Anca Dragu Paliu, chiar dacă fostul Guvern a promis majorarea acestuia la nivelul de 1.200 de lei începând cu 1 ianuarie 2016, scrie Capital.
Majorarea salariului minim pe economie conform promisiunilor făcute de fostul Guvern ar fi o măsură care poate afecta semnificativ competitivitatea României, a declarat, vineri seara, Anca Dragu Paliu.
"Vom analiza impactul pe care l-ar avea creşterea salariului minim pe economie şi, eventual, vom recomanda ce creşteri pot avea loc. De la 1 ianuarie nu creşte, pentru că nu avem cum să facem această estimare asupra economiei şi degeaba spunem noi că vrem să stimulăm economia cu un pachet atât de generos fiscal şi pe care am făcut un efort foarte mare să îl includem în buget, dacă luăm o măsură care să distrugă mediul de afaceri. Nu putem să facem această majorare peste noapte", a mai spus ministrul Finanţelor Publice.
Anca Dragu a precizat că analiza privind impactul este în curs, dar măsura trebuie analizat în special pe zona privată, pentru că în sectorul bugetar nu mai sunt salarii sub salariul minim, având în vedere majorările aprobate în acest an pentru diverse categorii, cum ar fi salariaţii din Sănătate, Educaţie, Administraţie locală, dar şi majorarea cu 10% pentru toţi bugetarii decisă pe final de an. În plus, ministrul susţine că o astfel de măsură poate determina migrări de personal din zona albă, fiscalizată, în zona gri sau neagră. În acest an, Guvernul Ponta a crescut salariulul minim în două etape: de la 1 ianuarie, când a crescut de la 900 la 975 de lei, și de la 1 iulie, cu încă 75 de lei, ajungând la valoarea de 1.050 de lei.
Sursă foto: Biziday
CITEȘTE: Frustrări de bugetari – CE le-a spus un sindicalist parlamentarilor