UNIC în România: Numele lui Eminescu „tipărit” cu brazii plantați de ostașii de la Infanterie - GALERIE FOTO

Un deal din România ascunde ceva care s-a dorit a fi un omagiu adus marelui poet român Mihai Eminescu.

 

Pădurea Eminescu, ce leagă județul Satu Mare de Maramureș, a luat ființă în anul 1939, când, la împlinirea a 50 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, ostaşii Diviziei 20 Infanterie conduşi de generalul Pion Georgescu au plantat brazi în forma numelui Eminescu pe versantul cu numele Comja.

 

Conform scriitorului Felician Pop, citat acum mulți ani de Agerpres, cifrele erau amețitoare pentru un monument:

 

    10.000 brăduți fuseseră folosiți;
    10 kilometri era vizibilitatea monumentului;
    116 metri lungime și 32 de metri lățime aveau cele 8 litere;
    12/24 metri era mărimea unei singure litere.

 

Cunoscutul fotograf Ioniță G. Andron a scris despre această întâmplare:

 

„Ce se întâmplase?

Monumentul a fost distrus de către patrioţi-maghiari din Seini, după ocupaţie. La început au pornit cu mult zor la treabă şi au săpat din rădăcină brazii din primele litere EMIN, apoi poate obosindu-se brazii care formau restul literelor ESCU i-au tăiat cu securile, dar la tulpină.

Mama natură însă nu a stat pe loc, vântul a adus seminţe de mesteacăn – de care erau mulţi la câteva sute de metri – şi acestea au încolţit – găsind pământ fertil în locul brazilor lor verzi, scriind ei acum cu alb primele litere ale marelui poet al neamului”.

 

Puterea naturii și-a făcut simțită prezența. Primele litere din inscripție au fost replantate, iar pe celelalte le-a adus vântul înapoi. Inscripția s-a refăcut în mod uimitor.

 

Din vârful Dealului Comja, dintr-o singură privire se pot admira două județe și două țări diferite. Întâi, apare falnică Țara Oașului, în spatele căreia răsar Carpații din Ucraina. Apoi, se văd Vârful Pietroasa și Muntele Mic, Piatra Bixadului, Piatra Vâscului și Barajul Călinești Oaș.

 

Anual, mii de turiști urcă pe Dealul Comja, unde cântă și recită poeziile lui Eminescu.

 

Dacă în 2013 literele încă se distingeau, În 2020, conform imaginii de pe Google Earth, restul pădurii înghițise monumentul.

 

”Să-i redăm lui Eminescu ce îi aparține”, spunea în urmă cu doi ani primarul localității, Gabriela Florica Tulbure.

 

Primarul spune că va face demersuri pentru a reface obiectivul ce era vizibil de pe drumul ce leagă Satu Mare de Baia Mare: ”Suntem în discuții, vrem să refacem monumentul, am vorbit cu domnul primar din Racșa și cu proprietarii terenului. Să fiți siguri că îi vom reda lui Eminescu ce-i al lui, pentru că e un obiectiv unic, din câte știu eu, și în lume”.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store