Un fost puşcăriaş ce trimitea eleve la produs şi-a făcut iar bandă

Un fost pușcăriaș implicat în contrabanda de țigări din Penitenciarul Botoșani și în trimiterea la „produs” a fetelor de la Școala Specială din Burdujeni și-a făcut bandă de hoți.

 

La data de 18 iunie 2019, pe la ora 03.15, Vasile Pentiuc (44 de ani), din municipiul Suceava, Vasile Cătălin Pleșca (37 de ani) şi Vasile Marius Pleșca (27 de ani), ambii din comuna Dorneşti, au pătruns prin efracţie în incinta unui magazin de bijuterii din municipiul Suceava, de unde au furat mai multe bijuterii, creând o pagubă de aproximativ 500 de lei.      

 

Din verificările făcute de polițiști a reieșit că, în seara zilei de 17 iunie 2019, pe la ora 22.00, Vasile – Cătălin Pleșca, Vasile Marius Pleșca şi Vasile Pentiuc s-au deplasat în municipiul Suceava cu autoturismul Volkswagen Golf care aparţine primului. Aceştia s-au plimbat cu mașina prin oraș, vizitând mai multe spaţii şi centre comerciale, cu scopul de a obţine bunuri şi foloase în mod necuvenit.

 

În jurul orei 01.00, cei trei au observat în staţia de autobuz de lângă Policlinica Areni un spaţiu comercial ce avea ca obiect de activitate comercializarea de bijuterii. Cei trei au găsit o uşă în spatele unităţii, au  forţat-o, după care au pătruns în interior de unde au furat mai multe obiecte de valoare.

 

La scurt timp autorii au fost reperaţi şi imobilizaţi de către polițiștii Brigăzii de Operaţiuni Speciale Suceava. Valoarea prejudiciului creat a fost estimat la aproximativ 500 de lei.

 

Polițiștii au dispus reținerea pentru 24 de ore a celor trei suspecţi, Vasile Pentiuc şi Vasile – Cătălin Pleșca pentru infracţiunea de „furt calificat”, iar Vasile – Marius Pleșca pentru complicitate la infracţiunea de „furt calificat”. Ulterior Judecătoria Suceava a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava şi a dispus arestarea pentru 30 de zile a celor trei inculpaţi.

 

Vasile Pentiuc are un trecut infracțional impresionant

 

Vasile Pentiuc este un infractor destul de cunoscut în municipiul Suceava. Acesta este sau cel puțin a fost un apropiat al lui Constantin Lungu, criminalul valutistului Cristian Căjvănean. În anul 2009, Lungu împreună cu Vasile Pentiuc au jefuit o angajată de la poştă, căreia i-au furat 23.300 de lei şi un botoşănean de la care au sustras 27.000 de lei şi 5.000 de euro.

 

Vasile Pentiuc, complicele lui Lungu şi mâna dreaptă a acestuia în dosarul de contrabandă cu ţigări coordonată din penitenciar, a fost condamnat la patru ani pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi cinci ani pentru complicitate la contrabandă în formă calificată. Cum acesta a comis fapta în timpul termenului de încercare al unui pedepse cu suspendare sub supraveghere, Judecătoria Suceava revocă suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de un an închisoare aplicate de Judecătoria Rădăuţi în data de 7 decembrie 2011. Astfel, Pentiuc s-a ales cu şase ani de închisoare.

 

Constantin Lungu a fost trimis în judecată pentru asocierea în vederea comiterii infracţiunilor de contrabandă în formă calificată şi deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, alături de alţi complici ai săi, din afara Penitenciarului Botoşani, unde Constantin Lungu este încarcerat.

 

În timpul în care l-a petrecut în puşcărie, Lungu, condamnat la 19 de ani de închisoare pentru omor, a decis să nu piardă timpul şi împreună cu amicii săi din afară au pus la cale o reţea de introducere a ţigărilor de contrabandă nu doar din ţările vecine în România, ci chiar din România în Penitenciarul „de maximă siguranţă” din Botoşani.

 

La sfârşitul lunii noiembrie a anului 2012, poliţiştii suceveni au făcut trei percheziţii la domiciliile unor suspecţi de contrabandă cu ţigări şi una la Penitenciarul Botoşani, unde este încarcerat Constantin Lungu. În urma acestor percheziţii în camera unde deţinuţii îşi ţin lucrurile, în bagajul lui Constantin Lungu au fost găsite 766 de pachete cu ţigări cu timbru Republica Moldova, iar în urma percheziţiilor făcute în comunele Adâncata şi Șcheia, precum şi în municipiul Suceava au mai fost găsite alte 287 de pachete cu ţigări.

 

Anchetatorii au stabilit că membrii grupării erau coordonaţi telefonic din Penitenciarul Botoşani de Constantin Lungu, care practic finanţa activitatea, iar Vasile Pentiuc, Constantin Polocoşer, Radu Puşcaşu și fraţii Marcel Grosu şi Romică Grosu, din comuna Adâncata, preluau ţigările din Brodina, şi le aduceau în Suceava, după care le vindeau la diferiţi intermediari, banii fiind împărţiţi conform dispoziţiilor lui Lungu.

 

Constantin Lungu a fost condamnat la 19 de ani de închisoare pentru tâlhărirea şi uciderea valutistului Cristi Căjvănean. In luna iulie 2009, Lungu împreună cu Spatariu, Platoc, Crasi şi Alin Novac l-au atacat pe omul de afaceri Cristi Căjvănean pe care l-au tâlhărit şi omorât, luând de la acesta suma de 417.682 de lei.

 

Condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul elevelor de la Școala Specială obligate să se prostitueze

 

La sfârșitul anului 2017, Vasile Pentiuc a primit o pedeapsă de 10 ani de închisoare în dosarul în care mai multe fete de la Școala Specială din cartierul Burdujeni au fost obligate să se protitueze.

 

Anchetatorii au stabilit că în perioada 2011 – 2013 inculpaţii se ocupau în mod curent de racolarea, cazarea, găzduirea, transportarea, transferarea sau preluarea de tinere minore sau majore în vederea exploatării acestora prin determinare sau obligare la practicarea prostituţiei. Conform ziar de Suceava, sumele de bani astfel obţinute erau însuşite în cea mai mare parte de către aceştia, care nu aveau altă sursă de venit pentru a se întreţine, din această activitate realizând beneficii considerabile.

 

Ca elemente de specificitate ale activităţilor ilicite desfăşurate, trebuie reţinut în primul rând modalitatea tipică de racolare, practicată de către traficanţi: identificarea unor minore sau majore aflate în situaţii dificile, cu experienţă de viaţă redusă, prezentau deficienţe mintale uşoare fiind şcolarizate în cadrul Centrului Scolar de Educaţie Incluzivă Suceava, fosta Școală Specială sau provenite din Centre de Plasament din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava sau familii ce le asigurau un grad redus de ocrotire şi având o situaţie financiară precară, părinţii despărţiţi, neînţelegeri cu familia.

 

Indivizii îşi racolau victimele cu promisiunea că vor obţine câştiguri financiare foarte mari, traficanţii propunându-le să practice prostituţia în folosul lor, urmând să împartă sumele de bani obţinute. Victimele acceptau propunerile, având în vedere lipsa unei alte alternative, iar în măsura în care iniţial sau ulterior deveneau reticente, li se adresau ameninţări verbale sau erau agresate fizic sau moral.

 

Pe plan extern, patru dintre victimele racolate au fost transportate în Spania, în localitatea Zamora, respectiv în Italia în localităţile Cuneo şi Borgo San Dalmazzo unde au practicat prostituţia „la stradă”, membrii grupării controlându-le permanent pe acestea, atât direct cât şi prin intermediul telefonului mobil, banii obţinuţi de acestea fiind predaţi direct sau trimişi prin transfer bancar.

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store