Amintirile Primului Război Mondial au rămas încă vii pentru Paul Buzdugan, un botoșănean care trăiește în municipiu și care deține o mică părticică din istoria românilor, prin prisma unor fotografii alb-negru.
Acesta are în colecția sa de familie două poze moștenite de la tatăl său, Gheorghe Buzdugan, fost ofițer al Armatei Române. Și bunicul lui Paul Buzdugan, Nicoliță Buzdugan a luptat în Primul Război Mondial, desfășurat între anii 1914 -1918.
Fotografiile vechi de 100 de ani, sunt astăzi prețuite de moștenitorul familiei, care ni le-a împărtășit și nouă. Cu mâinile tremurânde ține cele două fotografii și ne mărturisește că și bunicul său a contribuit în urmă cu un veac la înfăptuirea Unirii.
”Aceste două fotografii sunt ale tatălui meu care e de loc din Broșteni și-a fost și ofițer până în 1964. Bunicul meu a luptat în Primul Război Mondial, în compania 14, ceea ce se adeverește prin scrisul tatălui meu, transmis celorlalte generații, ca amintire. Tatăl meu a fost plutaș pe Bistrița și de la vârsta de 19 până la 23 de ani aproape, a fost în Armata Română și a creat România Mare, împreună cu toți ceilalți, care și-au dat viața pentru această țară”,
Paul Buzdugan, posesorul fotografiilor
Pozele au fost păstrate cu sfințenie din generație în generație, întrucât tatăl său a vrut ca ele să rămână o amintire peste ani.
”Pozele sunt din 1918, făcute de bunicul meu înainte de a trece Tisa”,
Paul Buzdugan, posesorul fotografiilor
La 100 de ani de la formarea României Mari, istoria este o filă care trebuie mereu și mereu amintită. Astăzi, în An Centenar, țara noastră se află la cotitură, din punctul său de vedere.
”Românii se găsesc într-o diviziune totală și ar fi bine să se uite la fotografiile care sunt și să mai citească puțin și să vadă cum s-a făcut România Mare, chiar dacă nu mai este așa mare. Trebuie să fim puțin mai atenți cu țara asta”,
Paul Buzdugan, posesorul fotografiilor
Participarea fostelor județe Botoșani și Dorohoi la luptele din anii 1916-1919 a fost una masivă. În vara anului 1916, au fost mobilizate pentru război: 3 comandamente de mare unitate, 5 regimente de infanterie, un regiment de vânători și unul de cavalerii.
Nu se știe încă un număr exact de botoșăneni care au participat la Primul Război Mondial, însă în prezent, se lucrează la o monografie militară, care va dezvălui cât de mult s-au implicat aceste județe în lupta.
Sergiu Balanovici, șeful secției de istorie de la Muzeul Județean, ne-a declarat că în 2019 se va lansa acest volum.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL: