Medic din Botoșani, trei metode simple pentru a slăbi după excesul de sărbători

Abuzurile alimentare de sărbători pot duce la complicații serioase din punct de vedere al sănătății. Tocmai de aceea specialiștii în medicină și nutriție recomandă o perioadă de relaxare alimentară, de tonifiere a organismului și restabilire a echilibrului prin câteva sfaturi simple.

 

 

Slăbitul după sărbători

 

 

Sărbătorile de iarnă specific românești presupun, în multe cazuri, mese încărcare cu bucate de toate felurile, multe băuturi alcoolice și abuz alimentar. Drept dovadă stă și numărul mare de prezentări la Unitățile de Primire a Urgențelor de la spitalele din toată țara. Numai în județul Botoșani, în 12 zile, la Urgențe au ajuns nu mai puțin de 2.800 de persoane, potrivit adevărul.ro

 

 

Mulți cu probleme gastro-intestinale provocate de abuzul alimentar. De cele mai multe ori abuzul alimentar este completat cu cel de alcool și de petreceri până la ore mici. În plus, zilele de sărbători, pentru mulți români, sunt o petrecere prelungită, cu zile în șir de mâncăruri grase, abundente, spălate cu diferite tipuri de băuturi alcoolice.

 

 

Oamenii își vizitează, prietenii, rudele, și trebuie cinstită fiecare masă. După două săptămâni intense, organismul multor români ajunge să nu mai suporte abuzurile. Apar probleme de toate felurile, de la cele mai ușoare, cum ar fi tulburările gastrice și până la situații de viață sau de moarte, precum infarctul miocardic, AVC-ul sau scânteia care aprinde boli cronice foarte grave. 

 

Tocmai de aceea specialiștii în medicină și nutriție recomandă, ca după sărbători, dacă am scăpat cu bine, fără să ajungem pe un pat de spital, sau ușa unui cabinet medical, să începem să restabilim echilibrul în organism. Medicii recomandă trei metode la îndemâna fiecăruia.

 

Hidratarea, primul pas

 

Medicul Corneliu Saradan, de la Direcția de Sănătate Publică Botoșani este un specialist în prevenție și spune că există trei pași importanți pentru a ne regăsi echilibrul după sărbători. Mai ales dacă am făcut abuz alimentar, și nu numai. 

 

Punctul zero, spune Corneliu Saradan, este evaluarea sumară a stării de sănătate. 

 

„Punctul zero este stabilirea stării de sănătate inițiale . Greutate, înălțime, circumferință abdominală, indice de masă corporală, ca să știm de unde pornim. Folosim un cântar, să vedem cât am crescut în greutate. Stabilim indicele de masă corporală coroborând cu înălțimea. Apoi, folosim și un tensiometru să determinăm tensiunea arterială. Dacă reușim și o glicemie, și mai bine. Putem face chiar analize de început de an, dacă nu ne simțim chiar bine. De aici putem vedea ce avem de îndreptat”, spune medicul botoșănean. 

 

Mai apoi, dacă totuși nu este nevoie de investigații medicale amănunțite, începem o hidratare a organismului.

 

Fructele și legumele

 

După hidratarea, a doua metodă pentru restabilirea organismului recomandă de medicul Corneliu Saradan dar și de alți specialiști, este dublarea porțiilor de fructe și legume, în detrimentul mâncărurilor grase și hipercalorice. Mai ales în cazul în care am luat mult în greutate de sărbători. În cazul în care am exagerat rău cu alimentația și alcoolul în perioada sărbătorilor, legumele și fructele ar trebui să i-a locul grăsimilor și alimentelor grele. 

 

„Punctul doi înseamnă să mâncăm fructe și legume. Plus, mici tratații inofensive prin care să păcălim foamea. Adică să dăm de mâncat gurii dar fără să ne îngrașe, adică cu puține calorii. Fructele și legumele ne oferă vitamine și fibre, lucruri de care avem nevoie pentru a ne restabili echilibrul organismului după alimente foarte grase, multă carne, maioneză și ce se consumă în general de sărbători. În plus, stomacul, ficatul și pancreasul i-au o binemeritată pauză, după o suprasolicitare intensă”, spune Corneliu Saradan.

 

 

Al treilea punct esențial în redobândirea echilibrului este mișcarea.