Este vorba despre Turbăria de la Dersca – Lozna (rezervație naturală de tip botanic), o arie protejată de interes național situată în nordul Moldovei, pe teritoriul județului Botoșani.
Rezervația naturală botanică a fost constituită în scopul protejării speciilor de floră sălbatică, specifică turbăriilor. În cadrul rezervației au fost identificate 204 specii de ferigi si plante cu flori și 5 specii de mușchi, care au cel mai mare rol în formarea turbei.
Mai mult, aria naturală reprezintă o zonă de mlaștini turboase, turbării și pajiști, și adăpostește habitate naturale (comunități de lizieră cu ierburi înalte higrofile; lacuri eutrofe naturale cu vegetație, și turbării degradate, capabile de regenerare naturală) și protejează o gamă diversă de plante specifice zonelor umede, printre care: merișor, arnică, brădișor, orhidee, bujori, darie, omag, gălbinare, plauri cu stuf, salcie târâtoare sau răchită.
De-a lungul acestei rezervații, în zonele mlăștinoase și în lacuri trăiesc numeroase specii de păsări și animale, printre care și lebede, găinușa de baltă, pescărușul râzător, cucul, stârcul roșu, sau iepurele de câmp.
Zona este un dar al naturii și un loc ideal de relaxare, pentru cei care caută liniște dar și momente de contemplare.
De asemenea, datorită importanței sale, turbăria respectivă este declarată sit Natura 2000.
„Astfel, Rezervația floristică - Turbăria de la Dersca este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova, care nu ar trebui ratat dacă ajungeți în această zonă”, scriu cei de la Visit Botoșani.