Troiţă sfinţită la Dorohoi cu Mitropolit, 15 preoţi, prefect, deputat şi primar

 

Anunţată pentru ora 13, sfinţirea troiţei ridicată de municipalitate pe strada George Enescu în memoria celor şase victime ale inundaţiilor de anul trecut, a fost devansată cu o oră. Din câte se pare, schimbarea orei a venit la cererea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care ar fi trebuit să ajungă la o altă sfinţire a unui lăcaş de cult în localitatea Havârna.

Astfel, la eveniment au fost prezente mai puţine persoane decât se aşteptau organizatorii. Conform Realitatea Dorohoiană, nu au lipsit însă oficialităţile locale în frunte cu primarul Dorin Alexandrescu şi viceprimarul  Sorin Clim, prefectul Cristian Roman sau deputatul Andrei Dolineaschi. Slujba de sfinţire a fost oficiată de un sobor de aproximativ 15 preoţi în frunte cu ÎPS Teofan. După sfinţire, înaltul prelat a lăudat iniţiativa autorităţilor locale de ridicare a monumentului şi a remarcat arhitectura acestuia, care se încadrează în cutumele ortodoxiei. Feţele bisericeşti au apreciat şi mesajul biblic inscripţionat pe placa de marmură de la baza monumentului pe care scrie, „Pot să se mute munţii, pot să se clatine dealurile, dar dragostea Mea nu se va muta de la tine”.
„Acest episod groaznic din istoria Dorohoiului să nu fie uitat”
În cuvântul său, primarul a ţinut să amintească de cei şase morţi, de cele 300 de case distruse, altele 350 avariate şi cei peste 3.000 de oameni afectaţi. „Săptămâna trecută, la Cimitirul Eternitatea au fost comemorate cele şase victime ale catastrofei din 28 iunie 2010 printr-o slujbă de pomenire şi depunere de coroane. În memoria acestora, dar şi pentru ca acest episod groaznic din istoria Dorohoiului să nu fie uitat, ne aflăm astăzi aici, să sfinţim un monument, o troiţă. Dorim ca acesta să fie un loc de rostire a unei rugăciuni şi pentru aprinderea unei lumânări. Ştiu că vorbele nu învie morţii, ştiu că prin nimic şi niciodată nu vom putea atenua durerea familiilor greu încercate, dar mai ştiu că în ciuda necazurilor, omul este dator să-şi adune forţele şi să meargă mai departe. De aceea poate, imediat după catastrofă, într-o solidaritate fără precedent în Dorohoi, s-a trecut la înlăturarea, la atenuarea efectelor acesteia. La un an de la aceste evenimente vreau să mulţumesc tuturor pentru implicare”, a transmis Dorin Alexandrescu celor prezenţi.
Mesaj pentru profitorii inundaţiilor
Edilul şef nu a uita să-i sancţioneze în cuvântul său pe cei care, în opinia sa, au profitat de necazurile dorohoienilor. „Văzând desfăşurarea de forţe implicată în reconstrucţia zonelor calamitate, numărul mare de voluntari şi solidaritatea românilor din toată ţara, nu credeam că va fi cazul vreodată să mă refer la faptul că au existat şi profitori, oameni care prin diferite subterfugii au înşelat autorităţile şi pe toţi cei care au ajutat cu bună credinţă, dar în primul rând i-au înşelat pe cei sinistraţi. Pentru astfel de fapte, ar trebui să se teamă de mânia lui Dumnezeu”, a mai spus primarul. Pentru slujba de sfinţire a troiţei, municipalitatea a pregătit 2.500 de sarmale şi un număr apreciabil de colăcei care au fost distribuiţi dorohoienilor veniţi la eveniment.