Necuvântătorii – cele 10 minute la microfon ale deputaţilor de Botoşani

 

9 minute şi 59 de secunde, nici un minut, nici o secundă mai mult, atât au vorbit la microfon cei şase deputaţi de Botoşani în acest an. Cel puţin asta reiese din statisticile camerei inferioare a Parlamentului. Deosebit de volubili acasă, aleşii devin teribil de tăcuţi când ajung în Legislativ. Astfel se face că, ajunşi în cel de al patrulea an de mandat, abia au reuşit să adune o oră de vorbit de la tribuna Parlamentului. Şi asta în condiţiile în care se ia în calcul şi timpul petrecut la microfon atunci când au depus jurământul.

O oră şi un minut la microfon din 2008 şi până acum
De altfel, cu jurământul începe şi „aventura” deputaţilor de Botoşani la tribuna Parlamentului. În 2008 toţi aceştia nu au avut vreo alocuţiune în afara celei obligatorii pentru începerea mandatului. Cum lucrătorii de la Camera Deputaţilor le iau în calcul şi pe acestea a rezultat că în primul an al actualei legislaturi ei au petrecut la microfon 3,04 minute. În acest caz există însă şi explicaţia că şi dacă ar fi vrut să vorbească mai mult nu ar mai fi avut când deoarece abia în decembrie au depus jurământul. Scuza nu mai poate fi valabilă însă şi în 2009. Atunci doar trei din cei şase deputaţi de Botoşani, Nicolae Rebenciuc, Stelică Strugaru şi Cătălin Buhăianu, au avut alocuţiuni de la tribuna Parlamentului. Deşi poate părea surprinzător, cele mai multe, cinci la număr, aparţin alesului de la Darabani, în timp ce parlamentarul de la Flămânzi a vorbit doar 16 secunde, singurele petrecute la microfon în afara celor cu jurământul în actualul mandat, fiind de fapt cele în care îşi anunţa plecarea din PNL. În final au rezultat astfel 19 minute şi 50 de secunde pentru 2009. Ceva mai bine a stat situaţia în 2010. Şi în acest an luări de cuvânt de la tribună au avut doar trei parlamentari, de această dată fiind vorba de Andrei Dolineaschi, Florin Ţurcanu şi Cătălin Buhăianu. Poate iarăşi surprinzător, cel mai volubil la acest capitol a fost demnitarul de Suliţa, căruia îi aparţin mai mult de jumătate din cele 28 de minute şi 19 secunde petrecute la microfon de deputaţii de Botoşani în 2010. Situaţia este, cel puţin după prima sesiune, mult mai proastă în acest an. Doar Florin Ţurcanu şi Cătălin Buhăianu au ajuns să aibă alocuţiuni care au totalizat fix 9 minute şi 59 de secunde în 2011.
Secunde contestate
Prilejul cel mai bun pentru un parlamentar de a vorbi de la tribună o reprezintă declaraţia politică. Deşi fiecare dintre cei şase deputaţi de Botoşani au contabilizate zeci de astfel de declaraţii, în realitate foarte puţine dintre acestea au fost citite în plen. Şi asta pentru că, potrivit procedurilor interne de lucru din Cameră, ele pot fi prezentate de la tribună sau depuse în scris, iar în majoritatea cazurilor s-a preferat cea de a doua variantă. Elocvent este exemplul lui Nicolae Rebenciuc, în dreptul căruia sunt consemnate 14 declaraţii politice, din care 12 sunt în scris şi numai două de la tribună, însă una este cea cu jurământul, iar cealaltă a constat în anunţul cu plecarea din rândul liberalilor. Conform datelor statistice făcute publice de Camera Deputaţilor, parlamentarul de Flămânzi este însă devansat de cel de Botoşani. Astfel, Costică Macaleţi ar fi avut alocuţiuni la microfon din 2008 şi până acum o singură dată, fiind vorba de cele 37 de secunde în care a depus jurământul. Parlamentarul social-democrat susţine însă că situaţia nu ar fi una tocmai exactă. „Am vorbit la jurământ, am mai avut două intervenţii pe legea de administraţiei şi restul în comisie, deci am vorbit de trei ori”, ne-a declarat liderul de la municipiu al PSD.
Parlamentarii la microfon, de la „Unirea Basarabiei cu România”, la „România şi criza alimentelor”
Când totuşi ajung la tribuna Parlamentului, demnitarii de la Botoşani dovedesc o mare putere creativă, precum şi cunoaşterea a o sumedenie de probleme. Mărturie stau titlurile declaraţiilor politice ale acestora. De exemplu, pe 14 decembrie 2009 Stelică Strugaru a vorbit despre „Unirea Basarabiei cu România – semnificaţii istorice”, în martie 2009 despre „Acordul cu FMI şi adoptarea monedei unice europene”, în aprilie de „Producţia agricolă în pericol”, în aceeaşi lună de „Sănătatea copiilor noştri”, iar în iunie despre „Stimularea reinvestirii profitului”. Aşadar, istorie, economie şi sănătate în doar câteva luni. În 2009 Strugaru s-a lecuit de vorbit de la tribună, de atunci neavând consemnată vreo altă intervenţie de acest gen. O paletă la fel de largă pare să fi abordat şi omologul de la Suliţa. Acesta a avut alocuţiuni începând de la probleme din agricultură, unde s-a specializat din tinereţe, „România şi criza alimentelor”, până la altele cu tentă filosofică, „A fi parlamentar în România” sau „Români contra români”, dar şi altele care nu-ţi spun mai nimic din titlu, „Sâc”. În schimb, democrat-liberalul Cătălin Buhăianu a fost mult mai preocupat de problemele din învăţământ, dat fiind că este membru al comisiei de profil din Camera Deputaţilor – „Campusul şcolar – marcă înregistrată PNL” sau „Şcoala fără orientare” şi de criticarea opoziţiei – „Parlamentarii PSD fug de răspunderea care le-au încredinţat-o cetăţenii României”, „Apel către cei care încă nu sunt lichele”, „Despre minciună în politica românească” şi „Iresponsabilitatea opoziţiei”. Cu excepţia jurământului, Andrei Dolineaschi a vorbit de la tribună doar în a doua sesiune a anului precedent, intervenţiile sale fiind reprezentate de o interpelare la adresa Guvernului, o declaraţie politică şi două alocuţiuni pe marginea proiectului legii bugetului de stat.
10 minute? „Şi aşa-i mult”.
Cu atât de puţin timp petrecut la microfon deputaţii de Botoşani susţin că acest aspect, al alocuţiunilor de la tribuna Parlamentului, este unul care contează în statistici şi cam atât. „În general vorbesc şefii de comisii, ei au intervenţii, liderii partidului şi cam atât”, ne-a declarat Costică Macaleţi. Acesta a adăugat însă că şi un simplu parlamentar „dacă are ce vorbi” se poate înscrie la cuvânt chiar şi în ziua şedinţei, nefiind necesare înscrieri din timp. „Voi credeţi că eu vreodată îmi calculez luările de cuvânt? Nu e relevant pentru că noi funcţionăm în cadrul unui grup şi grupul stabileşte oportunităţile şi parlamentarii care intervin pe anumite subiecte”, ne-a spus şi Florin Ţurcanu. Acesta a mai arătat că, atunci când se prezintă declaraţiile politice în sală sunt doar câteva zeci de parlamentari, maximum o sută, iar despre cele aproape zece minute petrecute la microfon de cei şase deputaţi de Botoşani în acest an crede că „şi aşa-i mult”.
Anual statul român cheltuieşte cu un parlamentar de Botoşani în jurul a 350.000 de lei, adică aproape 100.000 de euro.
Sergiu BĂLĂŞCĂU

Deputaţi la microfon în 2009

 PARLAMENTAR CU ALOCUŢIUNI
NR.LUĂRI DE CUVÂNT
TIMP TOTAL
 Stelică Strugaru
 5
 14 min., 3 sec.
 Cătălin Buhăianu
 2  5 min., 31 sec
 Nicolae Rebenciuc
 1  16 sec.

Deputaţi la microfon în 2010

 PARLAMENTAR CU ALOCUŢIUNI
NR.LUĂRI DE CUVÂNT
TIMP TOTAL
 Florin Ţurcanu

 17 min., 6 sec.
 Andrei Dolineaschi
 4
 9 min., 13 sec
 Cătălin Buhăianu
 1  2 min., 33 sec.

Deputaţi la microfon în 2011

 PARLAMENTAR CU ALOCUŢIUNI
NR.LUĂRI DE CUVÂNT
TIMP TOTAL
Cătălin Buhăianu
2
6 min., 39 sec
 Florin Ţurcanu
1
3 min., 20 sec.

* În 2008 deputaţii au vorbit de la tribuna Parlamentului doar la depunerea jurământului.
** Cumulat, de la începutul mandatului deputaţii au avut alocuţiuni de o oră, un minut şi două secunde.