TOPUL afacerilor prospere din zona Moldovei: CINE conduce clasamentul

O radiografie a celor mai puternice companii din Regiunea de Nord-Est şi a datelor raportate în bilanţurile pe anul trecut arată creşteri spectaculoase la unele mari companii.

 

Cea mai mare companie din regiune

 Atât sectorul IT&Outsourcing, cât şi cel de retail ori cel de producţie au înregistrat majorări la indicatori economici precum cifră de afaceri, angajaţi sau profit. Cea mai mare companie din regiune rămâne Dedeman, care a ajuns pe locul 11 la nivel naţional în clasamentul celor mai mari jucători din economia României

 

De departe, compania care figurează cu cel mai mare număr de salariaţi din regiune este Dedeman. Potrivit analizei anuale realizare de ZF, „Cei mai mari jucători din economie”, Dedeman este cea mai mare companie antreprenorială din România și singurul business cu capital majoritar privat românesc care intră între primele 20 de companii din țară. Societatea înfiinţată la Bacău de Adrian şi Dragoş Pavăl, și-a sporit cifra de afaceri cu 20% în 2016 și a ajuns la aproape 5,3 miliarde de lei, pe baza căreia a obținut un profit net de peste 713 milioane de lei, cu peste 9.200 de salariați. Rețeaua sa de magazine a ajuns, anul trecut, la 45 de unități, la care anul acesta au mai fost adăugate deja alte două magazine.

 

O altă companie puternică din Bacău, este Aerostar SA, care a ajuns anul trecut la veniturilor din exploatare de peste 365,2 milioane de lei, în creştere de la 340 de milioane de lei, cu un număr mediu de salariaţi de aproape 2.000 de persoane. Cea mai mare parte a veniturilor a provenit din vânzarea de produse şi servicii peste hotare. La capitolul cheltuieli, s-a înregistrat o creştere de la 281,4 milioane de lei, în 2015, la 300,6 milioane de lei, anul trecut. Cea mai mare valoare au avut-o cheltuielile materiale, peste 126 de milioane de lei, în timp ce costurile cu beneficiile angajaţilor au depăşit 99,4 milioane de lei. „Profitul net al exerciţiului financiar 2016 se ridică la 56.471.595 lei“, se arată în raportul BVB.

 

Pe de altă parte, o companie la fel de importantă din Bacău, Agricola Internaţional, are peste 1.700 de salariaţi. În 2016, cifra de afaceri a companiei a ajuns la 386,7 milioane de lei, în creştere de la 365,9, în 2015. Grupul de firme Agricola Bacău are în componenţă societăţile Agricola Internaţional SA, Salbac, Europrd şi Avicola Lumina Constanţa. Cea mai mare parte a afacerilor sunt derulate prin Agricola Internaţional SA, urmată de Salbac Bacău. În total, grupul a raportat pentru 2016 afaceri de peste 677 milioane de lei, în creştere cu 3% faţă de 2015.

 

La Suceava, Betty Ice, compania cu domeniu de activitate „fabricarea îngheţatei“, care şi-a impus produsele în întreaga ţară, a avut în 2016, în medie, 670 de salariaţi şi afaceri de peste 126 de milioane de lei. Cu aproape acelaşi număr de salariaţi, respectiv 693, la Suceava mai mare şi compania Egger România SRL, care are domeniu de activitate „fabricarea de furnire şi a panourilor de lemn“. Această companie a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri netă de peste 1,3 miliarde de lei şi un câştig net de aproape 52 de milioane de lei. Pe de altă parte, la Botoşani, unul din cei mai mari angajatori este un producător de articole de îmbrăcăminte. Astfel, Formens SRL a raportat anul trecut un număr mediu de peste 1.050 de salariaţi, în creştere faţă de anii precedenţi şi afaceri de aproape un sfert de miliard de lei.

 

Cele mai puternice firme din capitala Moldovei

La Iaşi, topul celor mai puternice firme este deschis de Delphi Diesel System România, care are o fabrică în comuna Miroslava şi care a raportat anul trecut afaceri nete de 1,9 milioarde de lei, în creştere de la 1,8 miliarde de lei, cât a raportat în 2015. şi la nivelul profitului conduce detaşat, raportând un câştig net de 170 de milioane de lei, în scădere de la 178 de milioane de lei. Un indicator la care se observă, de asemenea, o reducere modică este cel al numărului mediu de salariaţi, care anul trecut a fost de 1.719.

 

Cel mai mare angajator din Iaşi a fost anul trecut, Xerox Business Services România SRL, fiind pe primul loc al doilea an consecutiv, la acest indicator. Compania a ajuns la 1.876 de salariaţi, în scădere de la 1.945, în 2015, dar această reducere nu face ca firma, care are ca domeniu de activitate „centru de intermediere telefonică de tip call center“, să-şi piardă poziţia de lider la numărul de angajaţi. „Trebuie să facem o distincţie între firmele din industria creativă, ca Xerox, şi cele din industria producătoare, precum Delphi. Investiţia unei firme din Outsourcing este redusă, închirierea de spaţii de birou şi absorbţia de capital uman de pe piaţa din zonă. De cealaltă pare, acolo unde există investiţii mai mari în infrastructura de producţie, bazată pe noile tehnologii, cum este la Delphi, putem vorbi de permanentizarea locurilor de muncă pe un termen mult mai lung“, a punctat conf. dr. Dan Chirleşan din cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor. Astfel, cifra de afaceri a celor de la Xerox a ajuns la 137 de milioane de lei, în creştere de la 123 de milioane de lei, cât au raportat în 2015. şi profitul net a crescut de la 6,5 milioane de lei, în urmă cu doi ani, la 8 milioane de lei.

 

Pe locul trei în ceea ce priveşte cel mai mare angajator privat din judeţul Iaşi se află compania ieşeană Antibiotice. Producătorul de medicamente a raportat pe 2016 un număr mediu de salariaţi de 1.449, în uşoară scădere de la 1.458. În acelaşi interval, cifra de afaceri netă ajuns la 334 milioane de lei, în creştere de la 331 milioane de lei, iar profitul net raportat de firmă a fost de 30 milioane de lei, mai mare cu 10% faţă de cel din 2016.

 

Pierderi pe linie în bugetele firmelor din regiune

La polul sărăciei, în judeţul Vaslui, unul dintre cei mai mari angajatori este la Bârlad. Rulmenţi SA a avut în 2016, în medie, 1.380 de salariaţi, în scădere constantă. De asemenea, cifra de afaceri a firmei a fost de peste 119 milioane de lei, iar anul trecut s-au raportat şi pierderi ce au depăşit 26,3 milioane de lei. Într-un alt domeniu de activitate, cel la textilelor, dar în aceeaşi localitate, Confecţii Bârlad a raportat în jur de 930 de salariaţi, afaceri de peste 43 de milioane de lei şi un profit de 8,4 milioane de lei. Compania Mopan din Suceava, cu domeniu de activitate „fabricarea produselor de morărit“, a raportat un număr mediu de salariaţi de 420, în scădere faţă de anii precedenţi. Firma a avut afaceri de peste 64,2 milioane de lei.

 

Producătorul de ţevi de la Roman, Arcelormittal Tubular Products SA, şi-a diminuat numărul de salariaţi ajungând la aproape 900. Cifra de afaceri netă a ajuns la 213 milioane de lei, însă pierderile au fost de peste 59 de milioane de lei. 
 
Creşteri şi în bugetele firmelor de IT&Outsourcing
* Iaşul este alături de Cluj şi Timişoara pe harta oraşelor cu cele mai numeroase companii din domeniul tehnologiei informaţiei

 

Firmele de IT&Outsourcing din Iaşi au derulat anul trecut afaceri de zeci de milioane de euro. În afară de Xerox Business Services România SRL, care, pentru al doilea an consecutiv, ocupă primul loc în topul angajatorilor din Iaşi, despre care ziarul Evenimentul Regional al Moldovei a scris ieri pe larg, alte companii ce oferă servicii similare au încheiat 2016 cu creşteri spectaculoase.

 

Astfel, Amazon Development Center SRL, care are sediul social la Iaşi, a reuşit performanţa să treacă de pragul de 100 de milioane de lei, cifră de afaceri. Potrivit datelor înregistrate la Ministerul Finanţelor, compania a avut anul trecut afaceri de 107 milioane de lei, în creştere de la 68 de milioane de lei, cât s-a raportat în 2015. Dacă profitul a rămas relativ la fel 4,8 milioane de lei, anul trecut, faţă de 4,5 milioane de lei în 2015, numărul salariaţilor a crescut foarte puternic. Practic, în 2016 Amazon, care desfăşoară „activităţi de realizare a soft-ului la comandă“, a ajuns la 566 de salariaţi de la 371. O altă creştere de 25% este la SCC Services Romania. Anul trecut, afacerile companiei care a deschis centre şi în alte judeţe din Moldova au ajuns la peste 71 de milioane de lei, în creştere de la 57 milioane de lei. Profitul a rămas constant undeva la 3 milioane de lei, în timă ce numărul salariaţilor a ajuns la 925, în creştere de la 808.

 

Profituri duble
 

Ness România SRL este o altă companie din Iaşi care şi-a majorat afacerile cu 45%. Cifra de afaceri a fost în 2016 de 55,6 milioane de lei, în creştere de la 38,1 milioane de lei. Profitul companiei este unul dintre cele mai mari depăşind 10 milioane de lei, iar în 2016 a ajuns la un număr mediu de salariaţi de 298. O altă companie care a avut anul trecut peste 200 de angajaţi, Centric IT Solutions Romania SRL, a încheiat 2016 cu afaceri de peste 38 de milioane de lei, în creştere de la 25,6 milioane de lei. Profitul acestei firme aproape s-a dublat de la 3,3 în 2015 la 6,4 milioane de lei, anul trecut.

 

Gemini Cad System SRL oferă servicii de „editare a altor produse software“, iar anul trecut a încheiat cu afaceri de peste 19 milioane de lei, un profit de 4,4 milioane de lei şi doar 69 de salariaţi. Cu acelaşi domeniu de activitate, TH Junior SRL a derulat anul trecut afaceri de peste 10 milioane de lei, a avut un profit de 2,7 milioane de lei realizat cu doar 43 de anagajaţi. O altă companie puternică ce şi-a deschis de 11 ani birouri în Iaşi este Continental. Ieri, la conferinţa „Cei mai mari jucători din economie”, organizată de ZF, Christian von Albrichsfeld, general manager Continental România, a transmis: „Avem nevoie de stabilitatea şi corectitudine politică. Investitorii nu vin cu banii pentru a investi undeva unde vor avea probleme în câţiva ani. Facem planuri pentru cinci ani, avem nevoie să avem o stabilitate a bugetelor”. (Sursa: Ziarul Evenimentul)