Tineri dintre trei ţări reuniţi la Botoşani – FOTOGALERIE

 

Un grup de 36 de tineri şi lucrători de tineret din România, Ucraina şi Republica Moldova participă, în perioada 15-25 august 2012, la schimbul de tineri organizat la Botoşani în cadrul proiectului „START- Sprijinirea Tinerilor pentru Acţiuni Responsabile în Ţările partenere”. Proiectul este implementat de Asociaţia B-Right Media (Botoşani – România), în parteneriat cu Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti (Cernăuţi – Ucraina) şi cu Asociaţia Obştească Ateneu (Edineţ- Republica Moldova), în cadrul Programului Tineret în Acţiune, Acţiunea 3.1.a- Cooperare cu ţările partenere – Schimburi de tineri.

Scopul proiectului este crearea oportunităţilor de cunoaştere, împărtăşire de bune practici şi transfer de know how pentru 30 tineri şi 6 lucrători de tineret din cele trei ţări participante. Fiecare promotor a selectat câte 10 tineri şi doi lucrători de tineret pentru a participa la proiect, în vederea atingerii următoarelor obiective specifice:
1. promovarea cetăţeniei europene şi a valorilor definitorii (participare activă, interculturalitate, toleranţă, includere)
2. dezvoltarea competenţelor antreprenoriale şi de management al proiectelor pentru 30 tineri şi 6 lucrători de tineret din România, Ucraina şi Republica Moldova în contextul oportunităţilor oferite de granturile europene.
3. crearea unei "Bănci de bune practici" cu proiecte de succes ale celor 3 promotori şi transferul lor în cadrul parteneriatului.
4. crearea în comun de instrumente pentru promovarea proiectului, parteneriatului şi a finanţatorului.

Timp de 10 zile, cei 36 de membri ai grupului ţintă trilateral vor convieţui şi vor avea sarcini de învăţare similare, vor participa la aceleaşi activităţi şi vor fi introduşi în acelaşi climat istoric şi social, având ocazia să se cristalizeze ca grup. Metodele de lucru ce vor fi utilizate sunt specifice educaţiei non-formale, între ele regăsindu-se:  jocuri de spargere a gheţii şi energizare,  workshop-uri de creaţie şi îndemânare,  conferinţă, masă rotundă, Seară Interculturală, excursii şi tururi turistice în locaţii pline de istorie şi cultură, oportunităţi de socializare - karaoke, foc de tabără, seară folk, seară interactivă de cinema, flashmob.

Aceste activităţi vor urmări atât dobândirea de noi cunoştinţe (vocabular specific european sau limbaj legat de  managementul proiectelor) dar şi dezvoltarea de abilităţi de comunicare în limba română, competenţe digitale, competenţe civice, sociale şi interculturale - lucru în echipă, toleranţă; competenţe şi abilităţi antreprenoriale, competenţe de exprimare culturală. Toate aceste abilități dezvoltate și/sau dobândite atât în cadrul schimbului de tineri vor fi atestate prin certificate Youthpass. Bugetul este de 12.140 euro, din care grantul asigurat de Comisia Europeană este de 11.940 euro, restul fiind cofinanţare asigurată de cei 3 promotori ai proiectului.