Subvenţii europene acordate ilegal, DNA şi Prefectura au intrat pe fir

 

Patru comune din judeţ au ajuns deja în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe linia subvenţiilor acordate de Uniunea Europeană la păşuni, în cadrul programului SAPS, pentru sprijinul financiar la suprafaţa declarată. Şi Instituţia Prefectului a demarat o serie de verificări la primăriile din judeţ pentru verificarea acelor administraţii publice locale, unde aceste subvenţii europene sunt însuşite de alte persoane decât beneficiarii de drept.
Verificările au fost demarate în urma unor semnale prin care s-a constatat că ar exista anumite nereguli pe marginea subvenţiilor europene acordate de UE, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură. În urma unor modificări ale criteriilor de acordare a acestui sprijin, consiliile locale nu mai pot accesa aceste fonduri pentru a beneficia de subvenţii la păşune, ci doar asociaţiile agricole care deţin astfel de terenuri, sau persoane care au concesionat anumite suprafeţe de teren de la administraţia publică locală.
Practic, imediat după ce au intervenit aceste modificări, în unele administraţii publice locale au fost înfiinţate societăţi agricole care au preluat păşunile publice prin contracte de concesiune, însă în spatele cărora ar fi fost alte persoane, decât beneficiarii de drept a acestora. „Deja patru dintre comunele noastre sunt verificate de DNA şi aici vă spun despre Mitoc, sunt deschise dosare penale, Manoleasa, cu care noi suntem deja în instanţa de contencios administrativ, Băluşeni şi Roma. Noi suntem în verificări la comuna Corni unde am găsit grave ilegalităţi, unde cei care au concesionat păşunea sunt viceprimari, consilieri locali, nu vă puteţi imagina ce frăţie este acolo”, a declarat Cristian Roman, prefect. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai afirmat că judeţul este deja pasibil de a pierde deja câteva zeci de mii de euro din aceste subvenţii dar şi credibilitate în faţa instituţiilor internaţionale. „Am decis solicitarea de la primării tot ce înseamnă documente privind achiziţia publică, de la APIA tot ce înseamnă acordarea de subvenţii şi evident juriştii noştri fac control de legalitate în acest context legal a hotărârilor consiliilor locale”, a mai spus prefectul. Cristian Roman susţine că sunt înregistrate cazuri în care au fost semnate contracte de concesiune cu firme care au fost înfiinţate la o lună după parafarea contractului în cauză. „Până la urmă ceea ce mă doare pe mine cel mai tare este că, dacă aceşti bani în unele locuri nu vor mai fi acordaţi, practic aceşti bani nu ajungeau acolo unde ar fi trebuit să ajungă, la crescătorii de animale, ci în buzunarele unor tovărăşii, camaraderii, special făcute pentru a sustrage aceşti bani”, a mai spus prefectul. Cristian Roman a solicitat de asemenea suspendarea oricărei plăţi la aceste subvenţii, prin dispoziţia directorului executiv APIA,  până la finalizarea controalelor de către juriştii Prefecturii. Rezultatele verificărilor vor fi făcute public cel mai probabil la finele săptămânii următoare.