Sprijin pentru toţi patronii care sunt OBLIGAȚI să folosească noile case de marcat cu jurnal electronic

Începând cu data de 1 iunie 2018, casele de marcat cu jurnal electronic au devenit obligatorii pentru firmele mijlocii şi mari, cele mici urmând să se conformeze acestei obligaţii din 1 august 2018.

 

Astfel, din 1 august 2018, va fi complet interzisă comercializarea aparatelor de marcat electronice fiscale cu rolă jurnal.

 

Firmele care vor fi obligate să folosească noile case de marcat cu jurnal electronic au acum la dispoziție un ghid realizat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în care se arată, printre altele, pașii prin care se obține numărul unic de identificare, inclusiv pentru taxiuri.

 

Ghidul ANAF se adresează:

 

utilizatorilor de aparate de marcat electronice fiscale,

producătorilor/importatorilor/persoanelor juridice române care achiziţionează din statele membre ale Uniunii Europene aparate de marcat electronice fiscale, respectiv distribuitorilor autorizaţi; 

unităților acreditate pentru service.

Utilizatorul sau reprezentatul/ împuternicitul acestuia solicită emiterea "Certificatului de atribuire a numărului unic de identificare a aparatelor de marcat electronice fiscale" prin depunerea unei cereri.

 

Cererea se poate depune:

 

în format hârtie

direct la biroul (compartimentul) avize şi autorizaţii (case de marcat) din cadrul organului fiscal competent;

prin poștă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, data depunerii fiind dataînregistrării în evidența biroului (compartimentului) competent în soluționarea cererii;

în format .pdf inteligent. La data publicării acestui Ghid, facilitatea era încă în curs de implementare.

prin intermediul serviciului Spaţiul Privat Virtual.

 

Cererea depusă direct la organul fiscal competent sau transmisă prin poștă, trebuie să fie completată (preferabil tehnoredactată) înscriind cu majuscule, citeț și corect, toate datele prevăzute de formular.

 

 

Utilizatorii pot solicita, conform StartipCafe,  "Certificatul de atribuire a numărului unic de identificare a aparatelor de marcat electronice fiscale" organului fiscal (Direcţiile generale regionale ale finanţelor publice și Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili - pentru contribuabilii mari care instalează aparate de marcat electronice fiscale pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov) în a cărui rază teritorială urmează să fie instalate aparatele.

 

Biroul (compartimentul) avize şi autorizaţii (case de marcat) desfășoară activitate inclusiv la nivelul Administrațiilor județene ale finanțelor publice din județele arondate, altele decât cel în care se află sediul direcției generale regionale.

 

Recomandarea ANAF: Pentru soluționarea eficientă și rapidă, adresați cererea birourilor (compartimentelor) avize şi autorizaţii (case de marcat) de la nivelul Administrațiilor județene ale finanțelor publice din județele arondate, inclusiv cel în care se află sediul Direcției generale regionale.

 

Indiferent de formatul în care este completată și de modalitatea de transmitere, cererea trebuie să fie însoțită de următoarele documente, în copie certificată cu originalul:

 

factura şi documentul de plată care atestă achiziţionarea aparatului de marcat electronic fiscal;

contractul de vânzare-cumpărare cu plata în rate sau după caz, contractul de leasing financiar încheiat cu clauză expresă privind asumarea obligaţiei părţilor că, la expirarea contractului de leasing, se transferă utilizatorului dreptul de proprietate asupra aparatului;

procesul-verbal de sigilare a memoriei fiscale şi a aparatului de marcat electronic fiscal;

actul de identitate a reprezentantului legal înscris în cerere, precum și a actul de identitate cu care se legitimează împuternicitul, dacă este cazul;

certificatul de garanție al aparatului de marcat electronic fiscal.

Conformitatea cu originalul a copiilor se efectuează de către utilizator prin înscrierea menţiunii ”conform cu originalul” şi prin semnătura acestuia.

 

De asemenea, la cerere se mai anexează:

 

declaraţia pe propria răspundere a utilizatorului privind adresa de la locul unde va fi instalat aparatul de marcat electronic fiscal sau, după caz, privind desfăşurarea activităţii în regim ambulant ori în regim de taxi,

dacă cererea a fost depusă prin împuternicit, împuternicirea în original.

 

În situația în care aparatul de marcat electronic fiscal este utilizat în activitatea de taximetrie, la cerere se anexează și declaraţia pe propria răspundere a utilizatorului privind numărul de înmatriculare al autovehiculului pe care se va instala aparatul de marcat electronic fiscal, însoţită de copia autorizaţiei taxi.

 

Pentru cererile comunicate în format .pdf inteligent, prin intermediul serviciului Spațiul Privat Virtual, documentele de mai sus se transmit in copie, prin atașarea în fișier.

 
download from google play download from apple store