SPIONAJ la E.ON: Un șef fura în weekend datele clienților din Botoşani şi din alte judeţe, pentru a le vinde

Anchetă explozivă finalizată de procurorii de la Crimă Organizată. 

 

Un şef din cadrul celei mai mari companii private de energie din ţară a fost anchetat după ce şi-a spionat propria firmă şi a „vândut“ informaţii secrete unor concurenţi de pe piaţă. Baze de date cu informaţii confidenţiale despre 100.000 de români au fost scoase pe ascuns din companie, care a aflat întreaga poveste după ce a apelat la detectivi particulari. „Sifonul“ a fost pus în faţa probelor zdrobitoare şi, în cele din urmă, a recunoscut faptele. El oferise bazele de date unor foşti colegi, care au firme private de verificare a instalaţiilor de gaze şi care, în baza informaţiilor primite, voiau să îşi extindă portofoliul de clienţi.

 

Povestea ca-n filme care i-a pus pe jar pe şefii de la Delgaz Grid, fostă E.ON, a început încă din 2015. La acel moment, cel despre care reprezentanţii companiei aveau să afle că îi spionează, Gheorghe Minea (45 de ani), era coordonator administrare SAP, având acces la întreaga bază de date cu clienţii companiei. Până să facă plângere, reprezentanţii Delgaz au efectuat o analiză prin intermediul Departamentului de Investigaţii Speciale şi Integritate din cadrul companiei, mai apoi apelând la o firmă de detectivi particulari din Bucureşti. Aşa au aflat că Minea are o relaţie apropiată cu alţi afacerişti din breaslă, care deţin firme de verificare a instalaţiilor de gaz cu sediul în judeţul Iaşi, însă care voiau să se extindă în toată ţara.

 

Pe 1 martie 2016, E.ON Distribuţie Mol­do­va, care încă nu îşi schimbase numele, a formulat plângere împotriva lui Minea acuzându-l de acces ilegal la un sistem informatic. Concret, angajatul a fost acuzat că şi-a depăşit limitele autorizării primite din partea companiei, el având dreptul să folosească doar datele clienţilor din judeţele Iaşi şi Vaslui. Verificările realizate de procurori au relevat că Gheorghe Minea nu doar că accesase de câteva zeci de ori baza de date în scop personal, ci şi copiase informaţii confidenţiale despre sute de mii de români. Datele secrete au fost oferite către doi oameni de afaceri din Iaşi, cu care, potrivit unui raport al firmei de detectivi particulari angajată de E.ON, Minea ar fi avut „relaţii strânse“. Cele mai multe date informatice au fost copiate de Minea în zile de duminică, când, cu excepţia intervenţiilor la avarii, angajaţii companiei nu lucrează.

 

Baze de date ale unor oraşe întregi, copiate din arhiva E.ON

 

Afaceriştii Ioan L. şi Matei B. Ar fi fost beneficiarii bazelor de date, relatează ziarul de Iaşi. Aceştia controlează, direct sau prin interpuşi, mai multe firme care activează pe piaţa de energie, mai exact în zona serviciilor de reverificare a instalaţiilor de gaz, casnice sau industriale.

„Persoanele intenţionau să îşi extindă aria geografică de activitate, în sensul deschiderii de puncte de lucru sau societăţi comerciale noi în alte judeţe din ţară, în special din Transilvania. Pentru a beneficia de un avantaj substanţial în extinderea pieţei serviciilor prestate, numiţii, cunoscând faptul că E.ON Distribuţie România S.A. deţine o bază de date foarte bine documentată cu privire la datele personale ale clienţilor companiei, a adreselor acestora, a datei la care o anumită instalaţie de distribuţie de gaze naturale trebuie reverificată şi reautorizată, conform normativelor în vigoare, precum şi numerele de telefon ale clienţilor, l-au determinat pe inculpatul Minea Gheorghe să interogheze sistemul informatic SAP ISU şi să extragă din acesta, prin transfer neautorizat, date confidenţiale care să servească intereselor economice ale companiilor controlate“, se arată în acordul de recunoaştere a vinovăţiei semnat între Minea şi DIICOT.

Potrivit aceluiaşi document, Minea ar fi copiat fără drept datele personale a 104.357 clienţi, în special din Transilvania, acolo unde afaceriştii ieşeni voiau să se extindă. Baza de date copiată conţinea nume ale clienţilor, adrese de domiciliu, numere de telefon, date de consum, locuri de consum, precum şi date despre inspecţii, revizii, instalaţii sau reconectări.

„S-a constatat faptul că tuturor celor 104.357 clienţi urma să le expire inspecţia tehnică la instalaţiile de furnizare a gazelor naturale în lunile martie şi aprilie 2016, acesta fiind practic principalul criteriu de selecţie“, au mai precizat procurorii. 

Minea a transferat date din următoarele oraşe sau judeţe: Oneşti, Zalău, Timişoara, Târgu Mureş, Sibiu, Reşiţa, Piatra Neamţ, Miercurea Ciuc, Mediaş, Bistriţa Năsăud, Baia Mare, Bacău, Botoşani, Suceava, Cluj etc. Gheorghe Minea nu a putut fi contactat ieri de ziar însă acesta a recunoscut faptele în faţa procurorilor şi a spus că regretă ceea ce a făcut. El a fost condamnat zilele trecute la 1 an şi 7 luni de închisoare cu suspendare.

 

Ziarul de Iaşi a cerut un punct de vedere oficial de la Delgaz, cerând companiei să  precizeze cum protejează datele cu caracter personal şi dacă scurgerea de informaţii produsă de Gheorghe Minea a fost sau nu adusă la cunoştinţa clienţilor afectaţi. Deocamdată, nu s-a primit nicun răspuns.


 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store