SONDAJ alegeri locale: PSD în topul preferințelor, CINE merge la vot, UNDE e PNL

Un sondaj efectuat la nivel național arată că jumătate din populația cu drept de vot nu are de gând să se prezinte la urne. Mai mult, pe Regiunea Moldova, dintre cei care vor intra în secțiile de votare, majoritatea rămân fideli social democraților.

 

stiripesurse.ro vă prezintă cel mai nou sondaj de opinie la nivel național. Este foarte important deoarece aflam că aproape jumătate din cei cu drept de vot NU ar merge sau NU ȘTIU încă dacă se vor prezenta la urne la alegerile locale, dar e important pentru că se poate observa și un trend la nivel de regiuni.

Iată ce spun cifrele potrivit celui mai nou studiu CIADO:

National
În anul 2016, vor fi alegerile locale și parlamentare veți participa la vot?
Da – 50.4 %
Nu – 40.13  %
Nu stiu  - 9,47

Se conturează următoarele coaliții și partide principale, ce vor candida la alegerile locale și parlamentare: PSD + UNPR, PNL ( PNL + PDL), ALDE ( PC + PLR) . Cu cine veți vota?

PSD + UNPR   36,42 %
PNL ( PNL + PDL ) 35.45 %
ALDE ( PC + PLR ) 4.57 %
Altii 23.56 %

Moldova + Dobrogea

În anul 2016, vor fi alegerile locale și parlamentare veți participa la vot?
Decembrie 2015                                                Februarie 2016
DA 49 ,9%                                                        Da 48,9 %
NU 37 ,8%                                                        Nu 38,3 %
Nu știu 12,3%                                                   Nu stiu 12,8 %

Se conturează următoarele coaliții și partide principale, ce vor candida la alegerile locale și parlamentare: PSD + UNPR, PNL ( PNL + PDL) , ALDE ( PC + PLR) . Cu cine veți vota?

PSD + UNPR — 38,6%                                PSD + UNPR — 39,6%
PNL — 33,6%                                                  PNL — 32,0%
ALDE 4,7%                                                      ALDE 4,1 %
Alții 23,1%                                                       Altii 24,3 %

Concluzii studiu:

Regiunile tradițional dedicate PSD rămân fidele, avand chiar cresteri semnificative de 1-3 procente, iar cele dedicate dreptei clasei politice în aceeași măsură rămân fidele acestora dar au scaderi de 2-3 procente . Studiul scoate în evidență constanta numărului de nehotărâți sau indeciși, comparativ cu sondajele anterioare . Un procent de 35 % dintre cei ce au raspuns NU , au facut-o sub rezerva ca daca apar schimbari pe scena politica, ar putea participa la vot dar nu ar vota partidele avute in vedere in sondajul nostru. Procentul ridicat privind raspunsul “Altii”  - ( 23.55) merg spre Miscarea Populara , M10 , UDMR .

Concluzia CIADO este ca în funcție de mutările politice din următoarele 4 luni vor fi influențe majore și în constituirea de majorități semnificative, mai ales în ceea ce privește alegerile locale, unde în multe zone se pornește de la zero. Media nehotărâților poate crea premisele apariției unui nou partid (e) pe scena politică din România, ce să atragă acest segment ce în marea sa majoritate este în targetul de vârsta 18-30 ani daca tinem cont ca de la ultimul scrutin din 2012, a aparut un numar de 600.000 majori cu drept de vot. Probleme precum imigrantii , coruptia, locuri de munca , consumul de droguri , dezvoltarea comunitara, sunt cele mai prezente pe agenda cetateanului .