Soluție finală în dosarul ”Păcănele”: Înalta Curte dizolvă mai multe firme, patronii puși să plătească sume uriașe de bani la stat

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) s-a pronunțat în decursul zilei de joi în dosarul ”Păcănele” în care erau judecați mai mulți patroni cu afaceri în domeniul jocurilor de noroc, dar și foști inspectori și un polițist. Toți inculpații au fost fie achitați, fie condamnați cu suspendare.

 

Judecătorii instanței supreme au admis atât apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, cât și cel depus de inculpaţii Costel Calistru, Viorel Dănuţă, Silviu Spiridon și de firmele SC Trans Expres SRL, SC DV Consulting  SRL, SC Panayotiss SRL și SC Marsesi SRL Neamț, împotriva sentinţei penale 8/17 ianuarie 2020 a Curţii de Apel Suceava.

 

Inspectorul de la ”Jocurile de Noroc”, trei ani cu suspendare


Ioan Teodorescu, fost inspector la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. În baza art.91 Cod penal, instanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. De asemenea, s-a dedus din pedeapsa aplicată durata reţinerii şi arestării preventive a acestuia, de la data de 15.11.2015 la data de 11.03.2016. Totodată, i s-au confiscat sumele obținute prin infracțiune:  23.600 lei și 3.050 euro.

 

Calistru, 1 an și puțin peste cu suspendare


Costel Calistru a fost condamnat la 1 an, 1 lună și 20 de zile închisoare, tot cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită și pentru săvârşirea infracţiunii de desfăşurare fără licenţă sau autorizaţie a oricăreia dintre activităţile din domeniul jocurilor de noroc.

 

Dănuță, aproape doi ani și jumătate cu suspendare


Viorel Dănuță a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani, 5 luni şi 10 zile închisoare, de asemenea cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită și desfăşurare fără licenţă sau autorizaţie a oricăreia dintre activităţile din domeniul jocurilor de noroc.


Silviu Spiridon, un om de afaceri din Neamț, a fost condamnat la 1 an închisoare cu suspendare și o amendă de 10.000 lei pentru pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită și pentru infracţiunea de desfăşurare fără licenţă sau autorizaţie a oricăreia dintre activităţile din domeniul jocurilor de noroc.

 

Firmele, dizolvate de instanță


Pedepse au fost aplicate și companiilor careau  desfășurat afaceri nelegale în domeniul jocurilor de noroc.


Astfel, SC DV Consulting SRL a fost obligată la plata unei amenzi de 100.000 lei pentru săvârșirea infracțiunii de desfăşurare fără licenţă sau autorizaţie a oricăreia dintre activităţile din domeniul jocurilor de noroc.


Ba mai mult, ICCJ a aplicat inculpatelor persoane juridice SC Trans Expres SRL, SC DV Consulting  SRL, SC Panayotiss SRL și SC Marsesi SRL Neamț pedeapsa complementară a dizolvării persoanei juridice.

 

Calistru pus să plătească peste 180.000 lei la pachet cu o firmă


De asemenea, Costel Calistru a fost obligat ca în solidar cu SC Panayotiss SRL Botoșani să achite prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava 180.781 lei, reprezentând: taxa de licenţă de 20.000 euro, taxa aferentă autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc de 2.600 euro x 7 aparate şi taxa de viciu de 400 euro x 7 aparate, la care se adaugă accesoriile fiscale aferente, calculate începând cu data de 14.11.2015, până la data plăţii, cu titlu de despăgubiri civile.

 

Dănuță, obligat să achite aproape 2 milioane alături de două firme


Viorel Dănuță a fost obligat în solidar cu inculpata SC DV Consulting SRL Botoşani, la plata prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava a sumei de 1.596.166,6 lei, reprezentând: taxa de licenţă de 20.000 euro, taxa aferentă autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc de 2.600 euro x 114 aparate şi taxa de viciu de 400 euro x 114 aparate, la care se adaugă accesoriile fiscale aferente, calculate începând cu data de 14.11.2015, până la data plăţii, cu titlu de despăgubiri civile.

 

Totodată, omul de afaceri a primit o pedeapsă similară și pentru SC Trans Expres SRL, suma fiind de 365.971 lei, reprezentând: taxa de licenţă de 20.000 euro, taxa aferentă autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc de 2.600 euro x 21 aparate şi taxa de viciu de 400 euro x 21 aparate, la care se adaugă accesoriile fiscale aferente, calculate începând cu data de 14.11.2015, până la data plăţii, cu titlu de despăgubiri civile.

 

Spiridon de la Neamț, peste 180.000 de lei cu Marsesi


Silviu Spiridon a fost la rândul său obligat să suporte în solidar cu inculpata SC Marsesi SRL suma de 180.781, reprezentând: taxa de licenţă de 20.000 euro, taxa aferentă autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc de 2.600 euro x 7 aparate şi taxa de viciu de 400 euro x 7 aparate, la care se adaugă accesoriile fiscale aferente, calculate începând cu data de 14.11.2015, până la data plăţii, cu titlu de despăgubiri civile.

 

Cine a scăpat


”Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii atacate care nu sunt contrare prezentei decizii”,


Se arată în hotărârea ICCJ.


Aceasta înseamnă că polițistul Ionuț Stărică, avocata Aura Stărică și Dragoș Pânzariu Constantin, fost comisar la Garda Financiară, au rămas achitați, așa cum a hotărât Curtea de Apel Suceava în urmă cu doi ani.


Pentru toți inculpații din Botoșani s-a decis prestarea unor munci neremunerate în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Botoşani sau în cadrul Muzeului Judeţean Botoşani.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google play download from apple store