„Showroom” în acte, depozit cu scaune de terasă și folii pentru piscină, în realitate! Aleșii s-au ciocnit pentru o clădire dorită de primar: Au fugit cu cheiaVIDEO & FOTOGALERIE

  • O clădire care aparține Primăriei și este administrată de societatea Locativa a fost un alt motiv de disensiune în Consiliul Local Botoșani.
  • Primăria, în calitate de proprietar, a cerut să-și ia imobilul înapoi, liberalii din plen s-au unit cu useriștii și au votat împotrivă.

 

Proprietarul fără bunuri 

 

Clădirea despre care s-a făcut vorbire se află la Incubatorul de Afaceri din Șoseaua Iașului, pe partea dreaptă, pe sensul de intrare. Teoretic este catalogată drept „showroom” sau un spațiu expozițional și pentru organizarea de conferințe. Deși în ultimii 10 ani, dacă astfel de activități au fost organizate, probabil nu au fost publice, nefiind lansată vreo invitație de popularizare a acestora.

 

Acolo s-a amenajat primul adăpost temporar de cazare pentru refugiații din Ucraina. Clădirea este dispusă pe două etaje, iar Primăria Botoșani a avut acces doar la unul dintre ele. Așa se face că edilul șef a inițiat un proiect de hotărâre în ședința extraordinară de astăzi prin care se arăta că „se aprobă radierea din lista bunurilor concesionate către SC Locativa SA a imobilului „show-room” compus din parter, spațiu expunere și etaj și spațiu pentru servirea mesei, situat în Calea Națională, în Incubatorul de Afaceri”.

 

În raportul de specialitate se explica faptul că imobilul se preia în vederea înființării unui Dispecerat Integrat pentru Situații de Urgență la nivelul municipiului Botoșani din care să facă parte reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, SMURD, Serviciului Județeand de Ambulanță, Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Serviciului Transmisiuni Speciale și Poliției Locale.

 

Motiv: „în acest fel se scurtează considerabil timpul de reacție la alertă, autoritățile reușind să intervină într-un timp mult mai scurt”.

 

„De ce trebuie să treacă la Primărie?”

 

Andrei Amos, consilier local PNL a vrut să știe:

 

„Oare acest dispecerat pentru situații de urgență care ar urma să-și desfășoare acolo activitatea, nu-și poate desfășura activitatea în acel showroom dacă locația respectivă se află în continuare în administrare la Locativa? De ce trebuie neapărat să treacă la Primărie?”.

 

Primarul Cosmin Andrei i-a răspuns că solicitarea a fost făcută în condițiile în care în acest așa zis „showroom” nu sunt organizate activități de niciun fel, iar la momentul în care a mers acolo a găsit de fapt un depozit ad-hoc cu scaune de terasă, folie pentru piscină și un... scuter.

 

 

 

„Nu s-a întâmplat nimic din 2012, de când sunt eu în Primărie. Este o sală la etaj, amenajată pentru conferințe, nu am participat la niciun eveniment acolo. Niciodată! În această perioadă, în care am ajuns să amenajăm centru pentru refugiați, am observat că este un imobil care nu are nicio utilitate, era praful de trei degete pe această clădire. Am primit etajul, dar nu am primit o încăpere de la parter unde să amenajăm de asemenea locuri de cazare pentru bărbați separat de femei.

 

Era folosit pe post de depozit personal, cred. Cu niște birouri acolo pentru cei de la Locativa, deci ceea ce-mi spuneți dvs. cu sală de conferințe în cadrul proiectului cu Incubatorul de Afaceri este doar o poveste. Eu vă spun realitatea. Imobilul a fost ținut în administrarea Locativa fără nicio destinație. Nu s-a întâmplat nimic spectaculos”,

Cosmin Andrei, primar

 

Este ținut cu dinții de Locativa

 

Primăria ar fi urmărit mutarea dispeceratului Poliției Locale într-o modalitate integrată în contextul în care la Casa Cărții este o „aglomerație de nedescris și nu mai încap calculatoarele”.

 

Primarul Cosmin Andrei a lansat un apel la consilieri:

 

„Acest imobil care, înțeleg că este ținut cu dinții de Locativa, dar nu are nicio utilitate și drept dovadă vă rog să aprobați transferul administrării acestui imobil pentru că suntem foarte transparenți cu ceea ce vrem să facem acolo”.

 

Andrei Amos a insistat de ce nu poate rămâne clădirea în continuare în administrarea societății Locativa?

 

Iar primarul a răspuns că Locativa...

 

„Nu este un administrator de bună credință cu care să avem un dialog constructiv. Au închis acolo bunurile pe care le-au depozitat din celelalte încăperi și au fugit cu cheia. Despre asta este vorba. Același lucru se întâmplă și cu celelelate spații. Dau dovadă de bună credință, ne dau spațiul dar tot timpul trebuie să intervină ceva. Și trebuie să ne milogim la Locativa să ne atingem scopul, deși acest scop este transparent și nobil. Nu vrem să facem lucruri acolo pe care nu vi le-am spus dvs. Este o colaborare foarte deficitară cu această societate și v-am dat doar un exemplu”,

Cosmin Andrei, primar

 

Înainte de ședință, reprezentanții societății Locativa au transmis o adresă prin care au arătat că respectivul imobil ar găzdui o serie de activități derulate de agenții economici din incubator.

 

„În baza contractelor de incubare încheiate, cei 40 de agenți economici care funcționează în prezent în cele două locații ale Incubatorului de Afaceri beneficiază de spații pentru organizarea de întâlniri, conferințe, cursuri, precum și pentru expunerea produselor și pentru organziarea de expoziții cu produsele și serviciile furnizate de aceștia în vederea promovării imaginii și activității lor (...) . Retragerea definitivă a acestui obiectiv din administarrea Incubatorului de Afaceri conduce la perturbarea activității curente a firmelor incubate, ținând cont că nu dispunem de altă locație care se pretează pentru aceste activități”,

adresă SC Locativa SA

 

Clădirea a intrat în administrarea SC Locativa SA în baza unei Hotărâri de Consiliu Local adoptată în octombrie 2005, pentru acest obiectiv „Incubator de Afaceri pentru IMM în municipiul Botoșani”, proiect finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României în cadrul programului PHARE – infrastructură regională mare.

 

La vot, proiectul a fost respins cu 11 voturi pentru (consilierii PSD), 7 abțineri (2 USR și 5 PNL) și 3 împotrivă (Daniel Botezatu, Cătălin Boboc, Andrei Amos). Pentru a fi adoptat era nevoie de 12 voturi pentru. 

 

De la ședință au lipsit Cătălin Flutur și Liviu Toma.