Şefii Poliţiei cer mai multe camere video în zonele periculoase din oraş

 

În cadrul comisiei de ordine publică întrunită la nivelul Primăriei a fost de asemenea luat în discuţie şi aspectul îmbunătăţirii sistemului de supraveghere video de pe domeniul public al oraşului în zona identificate ca fiind de urgenţă maximă.
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) susţin că astfel de camere ar ajuta în primul rând pentru identificarea unor acte care contravin legii dar şi pentru a fi evitate distrugerile din municipiu. „Vă sugerez updatarea sistemului de supraveghere video care în opinia mea şi nu numai aşa cum ştiţi poate şi din experienţa proprie dacă aţi mers în străinătate, marile oraşe sunt supravegheate din ce în ce mai mult video, pe de o parte nu mai avem acea intimitate dar pe de altă parte cel puţin la ordinea publică este benefic”, a declarat Cătălin Radu, şeful Poliţiei Municipale Botoşani.
O primă urgenţă de amplasare de noi camere ar fi intersecţiile de la ieşirile din municipiu, iar zonele principale de interes operativ ar fi Parcul Tineretului şi zona Luceafărul unde trebuie completată supravegherea video care nu asigură surprinderea întregii zone. „Zonele unde concentrăm foarte multe resurse, noi ne-am axat pe Parcul Tineretului sau nu este singura zonă unde Primăria are chiriaşi care se comportă aproape la fel sau poate chiar mai grav dar şi parcurile, Junior, Curcubeului şi să nu uităm Cimitirul Pacea care dă destul de multă criminalitate şi infracţionalitate tocmai prin afluxul mare de oameni permanent acolo şi atracţia pentru cei care nu au un mijloc de trai constant, am avut omor, am avut vătămări corporale, furt, distrugeri”, a mai spus şeful Poliţiei.

De asemenea, lista priorităţilor unde este imperios necesar să fie montate camere video ar fi Piaţa Centrală unde sistemul de supraveghere este deja depăşit. „Ne ajută dar mai mult ne încurcă, este învechit şi ca şi camere şi ca sistem de stocare. În piaţă sunt multe lucruri de făcut plecând de la împrejmuire, este ca un şvaiţer în care se intră, se iese şi nu există practic nici un control din nici un punct de vedere, nici sanitar veterinar, nici de ordine publică. Cred că eu că se impune separarea noţiunii de agroalimentar de noţiunea de bazar şi bunuri industriale”, a mai spus Cătălin Radu. Alte locaţii care au fost propuse pentru a fi supravegheate video ar fi în zona şcolilor, mai ales a liceelor unde problemele sunt cauzate de vârsta adolescenţilor iar ulterior în intersecţiile principale din oraş şi pe căile intens tranzitate.
CITEŞTE:
 Infracţiunile stradale în creştere la Botoşani: omor, viol sau tâlhării