Șefa UPU recunoaște că uneori relațiile cu pacienții sunt tensionate: Trebuie să avem cursuri de comunicareVIDEO 

Dr. Ramona Guraliuc profesează de aproape două decenii. 

Conduce serviciul UPU SMURD și este în prima linie a urgențelor medicale. 

 

Șefa Unității de Primiri Urgențe (UPU) spune că trebuie să intervină în primul rând în cazul asistenților medicali, primii care intră în contact cu pacienții. 

 

Ramona Guraliuc, medic șef UPU – SMURD.

„Ei vin cu problema lor și asta le zic și colegilor. Noi când îl întrebăm «pentru ce ai venit?» pe el îl doare ceva. Și poate lucrul acesta nu este cel mai urgent, raportat la cunoașterea noastră și clasificarea pe care o avem noi, raportat la codurile de culoare. Dar pentru el reprezintă cea mai mare urgență și atunci este foarte important să îi aloci timpul necesar și evaluarea pe care el trebuie să o aibă în Serviciul de Urgență. După evaluare îți permiți să-i spui pacientului « nu sunteți o urgență, ar trebui să mergeți la medicul de familie să luați tratamentul acesta»”

 

Tocmai din acest motiv, asistenții medicali care lucrează în UPU mai ales trebuie să fie eficienți și schimbați frecvent pentru a se evita oboseala. 

 

„Serviciul de Urgență în permanență își schimbă asistenții de triaj la 4, 5, 6 ore, când ei simt că sunt obosiți și spun acest lucru asistentului coordonator. Ei trebuie să fie schimbați pentru că ei sunt prima verigă. Și dacă omul de acolo devine agitat și intră în cabinete, medicul o să fie și el foarte agitat că are foarte multe alte cazuri  care sunt urgențe și atunci se rupe legătura de comunicare.”

 

„Lucrurile nu se pot face de pe o zi pe alta, ci din aproape în aproape, trebuie să consolidăm și să facem o investiție, ca să spun așa, în comportament, în prelucrarea comportamentului de la mic la mare, de la omul care oferă igienizare pe spații, până la omul care preia pacientul și la omul care îl tratează. Totul trebuie să meargă ca într-un lanț al supraviețuirii că despre asta este Serviciul de Urgență. După aceea sunt preluați de secțiile spitalului, acolo lucrurile sunt mai așezate pentru că nu mai este agitație, nu mai este volumul foarte mare”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU – SMURD.

 

Deși nu este o situație generală, pe alocuri șefa UPU recunoaște că ar fi nevoie de anumite intervenții din exterior: „Pe parcursul anilor trebuie să avem cursuri poate de comunicare, poate de interacțiune, să reușim să gestionăm mult mai bine în viitor cazurile cu probleme de acest fel”.