Mascați, pompieri, polițiști sau echipaje medicale din Botoșani i-au învățat pe copii să crească în siguranță 

Despre cum să crești în siguranță au vorbit pompierii botoșăneni, astăzi, cu elevii care frecventează școlile din comuna Cristești. 

 

Le-au explicat ce se poate întâmpla dacă se joacă cu focul ori în apropierea panourilor sau cablurilor de electricitate. Pirotehnicienii i-au sfătuit să nu atingă muniția rămasă neexplodată, în timp ce inspectorii de prevenire și specialiștii SPIRC le-au explicat cum să se comporte înainte, pe timpul sau după producerea unui cutremur, incendiu, inundație sau alte situații în care viața este pusă în pericol.

 

Elevii s-au arătat interesați de cunoașterea metodelor de acordare a primului ajutor. Aceștia au aflat că indiferent de vârstă, trebuie să știe cum să reacționeze atunci când o persoană dragă se simte rău și devine inconștientă, primul pas fiind chiar apelarea numărului unic de urgență 112. 

 

Ei au adresat întrebări referitoare la cazurile în care este necesară efectuarea manevrelor de resuscitare, durata acestora și modul în care trebuie realizate. Cu ajutorul manechinelor, asistenţii UPU SMURD, paramedicii SMURD și voluntarii din cadrul programului național "Salvator din Pasiune " le-a arătat elevilor cum să execute corect manevrele de resuscitare, iar aceștia au avut posibilitatea de a le exersa, activitatea fiind interactivă. 

 

Toți participanții au primit materiale de informare preventivă din cadrul campaniilor naționale „R.I.S.C - Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale” , „Nu tremur la cutremur” „Viziune 2020”, „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău” și „Îndepărtează pericolele! Protejează-i pe cei dragi!”.

 

Activitatea a fost organizată la Școala Gimnazială nr. 1 Cristești, la solicitarea instituției de învățământ, în baza Planului Teritorial Cadru de Acțiune în domeniul siguranței școlare. 

 

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.