Un obicei românesc vechi de când a fost inventat plasticul este amenințat de Uniunea Europeană. Este vorba despre acea pungă plină de alte pungi și punguțe de plastic. Într-un viitor nu foarte îndepărtat, această „comoară” va dispărea din casele botoşănenilor.
Comisia Europeană (CE) a adoptat, marți, 16 ianuarie, prima strategie la nivel european privind materialele plastice, iar România urmează să interzică pungile de plastic subțire și foarte subțire, chiar din vara acestui an.
Se urmărește ca până în 2030 toate ambalajele din plastic de pe piaţa Uniunii Europene să devină reciclabile. De asemenea, consumul de articole din plastic de unică folosinţă va fi redus.
„Dacă nu schimbăm modul în care plasticul este produs şi folosit, în 2050 oceanele vor conţine mai mult plastic decât peşte. Trebuie să luăm măsuri pentru ca plasticul să nu mai ajungă în apa, în mâncarea şi în organismele noastre. Singura soluţie pe termen lung este reducerea deşeurilor din plastic, printr-o reciclare şi o reutilizare sporite. Aceasta e o provocare pe care cetăţenii, industria şi administraţiile trebuie să o soluţioneze împreună. Prin Strategia UE privind materialele plastice propunem, de asemenea, un model economic nou şi mai circular. Trebuie să investim în noi tehnologii inovatoare care să asigure protecţia cetăţenilor şi a mediului, menţinând în acelaşi timp competitivitatea industriei noastre”, atrage atenţia prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil cu dezvoltarea durabilă.
Prin noua strategie, UE și-a propus ca reciclarea să devină profitabilă pentru întreprinderi, să reducă deşeurile din plastic, să pună capăt poluării cu deşeuri a mărilor și să stimuleză investiţiile şi inovarea, respectiv va încuraja schimbarea în întreaga lume.
România a început să se alinieze la legislaţia europeană, iar în data de 5 octombrie 2017 Guvernul de la Bucureşti a aprobat, printr-un proiect de lege prevederea conform căreia pungile de transport din plastic subţire (sub 50 de microni) şi foarte subţire (sub 15 microni) cu mâner vor fi interzise de la 1 iulie 2018 atât la introducerea pe piaţa naţională, cât şi la comercializare.
Interdicţia vizează exclusiv pungile de transport din plastic cu mâner, nu şi cele fără mâner.De asemenea, proiectul de act normativ prevede că, începând cu 27 mai 2018, Ministerul Mediului raportează cu privire la consumul anual de pungi de transport din plastic subţire, atunci când furnizează către Comisia Europeană date privind gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje.
Așadar, începând cu această vară, va dispărea și întrebarea casierelor de la magazine: „Doriți punguță?”