În fiecare an, în sezonul rece, se produc incendii din cauza utilizării necorespunzătoare a mijloacelor folosite de cetățeni pentru asigurarea confortului termic în locuințe. Aceste evenimente pot fi prevenite dacă sunt respectate mai multe reguli elementare, menite să-i protejeze, atât pe aceștia, cât şi bunurile agonisite de-a lungul vieții.
În perioada noiembrie 2023 – martie 2024, în județul Botoșani s-au produs 194 de incendii, cu 15 mai multe decât în iarna precedentă.
Aproape jumătate dintre evenimente au fost generate de coșurile de fum necurățate de funingine, defecte sau neizolate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului (82 incendii).
33 de incendii au izbucnit din cauza jarului căzut pe materiale combustibile sau a mijloacelor de încălzire defecte sau lăsate nesupravegheate.
Alte 33 de evenimente s-au produs ca urmare a utilizării instalațiilor/aparatelor/echipamentelor electrice defecte.
Iarna trecută, cinci persoane și-au pierdut viața, iar nouă au ajuns la spital cu arsuri, în urma unor incendii violente. Alte 41 de persoane au fost salvate de pompieri din locuințele cuprinse de flăcări.
Jarul căzut din sobă, fumatul în locuri nepermise, mijloace de încălzire lăsate nesupravegheate sau folosirea substanțelor inflamabile pentru aprinderea focului în sobă au provocat aceste tragedii, în județul Botoșani.
Cucuteni, Suharău, Slobozia, Costești, Dorohoi, Călinești, Corlăteni, Botoșani, Cucorăni, Săveni și Coțușca sunt localitățile în care s-au produs evenimentele.
Pentru înlăturarea pericolului de incendiu care poate apărea odată cu exploatarea sobelor şi a coșurilor de fum, trebuie luate următoarele măsuri:
De asemenea, nu se vor introduce în sobe lemne cu lungimea mai mare decât focarul, iar acestea nu trebuie supraîncărcate.
Pentru mijloacele de încălzit locale sau centrale care folosesc combustibil lichid, se recomandă următoarele măsuri:
O altă cauză a incendiilor din sezonul rece o reprezintă exploatarea necorespunzătoare a aparatelor electrice de încălzire şi a instalaţiilor electrice. Aceste evenimente pot fi evitate prin adoptarea următoarele măsuri:
Reșourile pot constitui o sursă de aprindere dacă sunt așezate în locuri necorespunzătoare: sub birouri, rafturi, tejghele, aproape de perdele, de pat etc. unde probabilitatea de a intra în contact cu materiale combustibile (textile, hârtie, lemn etc.) este foarte mare.
De asemenea, reşourile improvizate şi artizanale prezintă risc deosebit din cauza puterii mari a acestora şi a deficienţelor ce pot apărea pe circuitele de alimentare, aspecte ce conduc la suprasolicitarea instalaţiei electrice la care sunt racordate (conductori, prize, ştechere etc.)