Scrisoarea (ne)pierdută care ațâță hoitul business-ului cu damf politic și soți penali din apartamentele bolnavilor

Am fi putut pune în titlu ”Afaceri pe spatele bolnavilor care nu se pot deplasa”, dar nici măcar asta nu suntem în stare să avem la Botoșani. O mulțime de oameni suferinzi, care ar putea beneficia de îngrijiri la domiciliu, nu pot avea parte de acest serviciu. Asta se întâmplă când sănătatea devine teren politic, firmele care oferă aceste servicii miros a PSD și PNL, iar CAS-ul reușește ”performanța” de a cheltui în aproape 11 luni cu îngrijirile la domiciliu cât CAS-urile din alte județe într-o lună. Sau nici măcar atât.

 

O poveste frumoasă: bolnavii imobilizați primesc gratuit îngrijiri la domiciliu

În principiu, traseul îngrijirii la domiciliu începe de la medicul de familie sau medicul specialist, care acordă o recomandare bolnavului pentru un astfel de serviciu. Cu recomandarea în buzunar, pacientul sau mai curând un împuternicit al acestuia, merge la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) și depune o cerere pentru a beneficia de îngrijiri la domiciliu. Teoretic, dacă are fonduri și dacă solicitantul este asigurat, CAS aprobă solicitarea și prezintă bolnavului sau împuternicitului lista cu furnizorii de servicii medicale la domiciliu aflați în contract cu instituția. Pacientul alege o firmă și timp de o lună are parte, în mod gratuit, de servicii medicale. Sunt peste 30 de tipuri de servicii medicale care pot fi prestate la domiciliu, de la ”măsurarea parametrilor fiziologici: temperatură plus respirație” și ”administrarea medicamentelor intravenos sub supravegherea medicului” la ”îngrijirea tubului de dren”, ”aspirație gastrică” și ”paracenteză”. La fiecare vizită a medicului sau asistentului, bolnavul confirmă prin semnătură serviciile de care a beneficiat la respectiva ședință de îngrijire la domiciliu, iar mai departe, firma prestatoare introduce în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) de la CAS datele respective. Casa de Asigurări de Sănătate poate deconta cel mult 55 de lei/pacient pentru o zi, adică maxim 1.650 de lei pentru o lună.
Pot beneficia de aceste servicii pacienții 100% imobilizați la pat și cei imobilizați în proporție de 50%, primii având bineînțeles prioritate. Într-un an fiecare astfel de bolnav are dreptul la maxim trei luni de îngrijiri la domiciliu, însă după fiecare lună trebuie să reia întreaga procedură de aprobare.

O realitate crudă: bolnavii din Botoșani nu beneficiază aproape deloc de îngrijiri la domiciliu

Deși există o sumedenie de botoșăneni în una din cele două situații menționate, numărul celor care beneficiază de îngrijiri la domiciliu este insignifiant. Potrivit datelor furnizate de CAS Botoșani, anul acesta s-au înregistrat în jur de 40 de cereri, din care au fost aprobate aproximativ jumătate. Considerabil mai puțin decât în alte județe din Moldova, unde fondurile alocate pentru aceste servicii sunt mai mari, firmele prestatoare mai multe, iar bolnavii îngrijiți la domiciliu sunt implicit mai mulți.
CAS BotosaniȘi de aici începe scandalul. Reprezentanții uneia dintre cele două firme aflate în contract cu CAS Botoșani pentru acordarea amintitelor servicii medicale acuză conducerea instituției că nu acordă atenția cuvenită acestui tip de îngrijiri medicale. Nu mediatizează faptul că anumiți bolnavi pot avea parte în mod gratuit de astfel de servicii, nu cere fonduri mai mari de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și, în final, determină oamenii să nu depună cereri transmițându-le că nu există fonduri și că, oricum, demersul lor este sortit eșecului.
SC Oti Computers SRL, firmă înființată în 2011, care în ciuda denumirii are ”alte activități referitoare la sănătatea umană” drept obiect principal de activitate, este una dintre cele două societăți comerciale aflate în contract cu CAS Botoșani și care aduce amintitele acuzații șefilor instituției.
Unic asociat și administrator este Iulian Nica, soțul consilierei locale PSD, Tereza Nica. În luna aprilie a acestui an, administratorul SC Oti Computers SRL a trimis o adresă la CAS Botoșani prin care întreba care este bugetul alocat de CAS Botoșani în 2015 pentru îngrijiri la domiciliu, care este numărul de cereri aprobate și respinse, care sunt stadiul de soluționare a cererilor depuse și termenul  maxim de soluționare a solicitărilor de îngrijiri medicale. Din cinci întrebări s-a răspuns concret doar la prima: bugetul este de 59.000 de lei, În rest...
”Cererile pentru acordarea de îngrijiri la domiciliu sunt soluționate în conformitate cu prevederile legale în vigoare pentru acest domeniu de asistență medicală de specialitate și în funcție de bugetul alocat și criteriile de prioritate stabilite și aprobate la nivelul CAS Botoșani” Costel Lupașcu, președinte director general CAS Botoșani & Alina Mustiață, director executiv al direcției relații contractuale.

O scrisoare explozivă trimisă la Ministerul Sănătății

Nemulțumit de un asemenea răspuns, administratorul SC Oti Computers SRL a scris pe 20 mai 2015 inclusiv ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu.
”Solicitările pentru aceste servicii la CAS Botoșani au fost în nr. foarte mare în anul 2014, CAS a respins multe cereri pe motiv că nu sunt bani cu toate că cererile au răspuns criteriului de prioritizare (...). Nu știm care este motivul pentru care conducerea CAS Botoșani a solicitat un buget așa mic, alocat acestor servicii (fiind cel mai mic buget din țară), deși în județul Botoșani în unitățile spitalicești există un deficit mare de cadre medicale și serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu sunt foarte bine venite în a preîntâmpina nevoile din sistem sanitar”, arată Iulian Nica, administratorul SC Oti Computers SRL, în adresa trimisă la Ministerul Sănătății.
În scrisoarea respectivă se menționează că până la 20 mai 2015 CAS Botoșani nu a probat nici o cerere pentru îngrijiri medicale la domiciliu pe motiv că nu sunt fonduri și se prezintă cazul pacientei Maria Țurcanu, care pe 28 aprilie 2015 a depus dosarul la CAS Botoșani pentru a beneficia de îngrijiri la domiciliu, nu a primit nici un răspuns, iar pe data de 14 mai a decedat.

 

Adresa OTI Computers Ministerul Sanatatii

 

Adresa OTI Computers ingrijiri la domiciliu

 

 

Soții condamnați pentru mita uriașă cu fraierirea Universității Harvard au primit bani de la CAS Botoșani pentru îngrijiri la domiciliu

Scrisoarea trimisă de SC Oti Computers SRL la Ministerul Sănătății face referiri și la doi patroni penali din Botoșani.
”Interes pentru aceste servicii au fost doar în anul 2013, când în relația cu CAS Botoșani era o singură firmă, SC Duglas Invest SRL, având un buget alocat de 170.000 de lei, unde toți banii au fost cheltuiți”.
Duglas Invest BotosaniFirma menționată în adresa trimisă ministerului este condusă de doi penali în cel mai propriu sens al cuvântului. Asociați cu câte 50% și totodată administratori sunt Dragoș Secu-Lipan și soția sa, Mariana Secu-Lipan. În luna aprilie a acestui an cei doi au fost condamnați de Curtea de Apel Suceava la câte trei ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată și spălare de bani în formă continuată, respectiv complicitate la luare de mită în formă continuată și spălare de bani în formă continuată. Totodată, magistrații au dispus și menținerea măsurilor asiguratorii instituite asupra tuturor bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților printr-o ordonanță a DNA până la concurența sumei de 4,45 milioane de lei, adică aproximativ un milion de euro. Dragoș Lipan Secu, reprezentantul Universității Harvard în România, a fost condamnat după ce a aranjat cu vânzătorii unor terenuri din România să supraevalueze terenurile pe care le-au vândut Universității Harvard.

 

CITEȘTE ȘI:

Soții din Botoșani cu Harvard-ul și mita de 1 milion de euro condamnați la închisoare


SC Duglas Invest SRL, firma din Botoșani pe care cei doi o controlează, este la propriu una de apartament. Are sediul într-o locuință din strada Primăverii și ca principal obiect de activitate ”silvicultură și alte activități forestiere”. În 2012, pentru același sediu a fost adăugat și ”alte activități referitoare la sănătatea umană”. 114.003 a fost cifra de afaceri a firmei în 2013, ceea ce înseamnă că nu a beneficiat totuși de suma menționată în adresa trimisă la Ministerul Sănătății. Pe de altă parte, în 2013, când s-a aflat în contract cu CAS Botoșani, SC Duglas Invest SRL a înregistrat un profit brut de 28.158 de lei, pentru ca în 2014, când nu a mai avut contract cu CAS Botoșani pentru îngrijiri la domiciliu, să treacă la o pierdere de 34.070 de lei.

Firma care a luat cei mai mulți bani de la CAS pentru îngrijiri la domiciliu e... Happy family

Dincolo de vorbe rămân însă cifrele. De la începutul anului și până în prezent CAS Botoșani a decontat îngrijiri la domiciliu doar în patru luni: ianuarie, februarie, iunie și iulie. În total, SC Oti Computers SRL a primit 11.114 lei, iar SC Happy Clinic Service SRL, 15.038. Cumulat se ajunge la 26.152 de lei în condițiile în care suntem în luna noiembrie, iar suma alocată pentru întreg anul este de 59.000 de lei, ceea ce înseamnă că doar cu o lună și ceva înainte de sfârșitul anului nu s-au cheltuit nici măcar jumătate din fondurile repartizate pentru îngrijirile la domiciliu..

 

Beatris Irimia Dumitru Irimia


... Un domeniu cu damf politic la Botoșani. SC Happy Clinic Service SRL, cealaltă firmă contractată de CAS Botoșani, a fost înființată în mai 2013, iar în iulie 2014 primea deja bani de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru îngrijiri la domiciliu. Administrator este în acte Marian Irimia, un tânăr de numai 19 ani, însă în spatele firmei se află de fapt Beatris Irimia, care în ianuarie 2013 era prezentă la o conferință de presă a Partidului Ecologist Român, pentru ca trei luni mai târziu să candideze în calitate de liberală la o funcție în Biroul Municipal al organizației de femei. Soțul său, Dumitru Irimia, a candidat pentru ecologiști la funcția de primar... Iar sediul social al SC Happy Clinic Service SRL este în strada Gheorghe Filipescu, în baza unui contract de comodat semnat de Marian Irimia cu... Beatris Irimia și Dumitru Irimia.

VEZI ȘI:

Candidat din farmacie pentru Primăria Drăguşeni

Șeful Casei nu intră în horă, așa că la Botoșani se îngrijesc într-un an bolnavii cât în alte județe într-o lună

”Eu nu intru în horă”, a tot repetat Costel Lupașcu, director general interimar la CAS Botoșani când a discutat cu reporterul Botoșăneanul despre aspectele prezentate.
”Eu nu pot să fac reclamă”, a mai spus șeful Casei despre faptul că nu se mediatizează serviciul de îngrijiri la domiciliu. Apropos, voi, cei care ne citiți, știați că există așa ceva GRATUIT?
Costel Lupascu CAS BotosaniCât despre fondurile de la CNAS... a solicitat, dar atât a primit.
Nu este treaba sa că firmele din Botoșani care oferă astfel de servicii sunt considerabil mai puține decât în alte județe.
 – 9 de exemplu la Galați, unde numai în luna ianuarie a acestui an s-au decontat 150.707 de lei, adică de aproape șase ori mai mult decât s-a decontat la Botoșani până în noiembrie;
– 6 la Suceava, unde tot în ianuarie s-au decontat 42.700 de lei, mult peste ce s-a dat la Botoșani în aprope 11 luni.
”Sunt mult mai multe persoane fiindcă ei au mai mulți furnizori și au mers pe istoric. Dacă în buget ei au avut în anul 2012 același număr de furnizori, șase-șapte furnizori și nici nu putem compara Iașiul sau Bacăul cu Botoșaniul. Dacă ei au avut șase furnizori și noi unul sau doi furnizori, noi bugetul l-am avut mic. Au făcut adresă la minister și la Casa Națională, unii sau ambii furnizori, dar înainte de asta, eu personal, noi, reprezentanții Casei, am solicitat fără a discuta cu furnizorii, pentru că e de datoria noastră creșterea bugetului pentru acest domeniu de asistență”, declară Costel Lupașcu, director general interimar CAS Botoșani. Și totuși... în 2012 CAS Botoșani a avut un buget de 110.000 de lei pentru îngrijiri la domiciliu, iar în acest an de numai 59.000 de lei. Unde este ”istoricul” de care trebuia să se țină seama în repartizarea banilor?

Asta-i concluzie sau consecință? Bolnavii imobilizați să se mute din Botoșani dacă vor să fie îngrijiți la domiciliu

Costel Lupașcu, vicepreședinte PSD Botoșani, coleg deci de partid cu consilier local social-democrat Tereza Nica, tot mai vehementă la adresa PSD-iștilor de la domiciliu, pune însă sub semnul întrebării respectarea întru totul a obligațiilor de către cele două firme, care în opinia sa ar fi orientate cu precădere spre profit și mai puțin spre ajutorarea unor bolnavi. Dovada? Acceptă de obicei să îngrijească la domiciliu persoane care locuiesc în municipiul reședință sau în localitățile foarte apropiate, evitând deplasarea în localități mai îndepărtate deoarece activitatea nu ar mai una profitabilă.
”Noi aprobăm aceste dosare în funcție de stadiul ECOG, adică gravitatea bolii și ordinea depunerii cererii”, mai precizează Costel Lupașcu.
În loc de concluzii... cum bine stă Botoșanilor, când este vorba de bani publici își bagă rapid coada politicul. Elocvent este faptul că Ministerul Sănătății a redirecționat către CNAS adresa trimisă de SC Oti Computers SRL, ajungându-se în situația ca reclamatul să ia măsuri împotriva... reclamatului. Iar cei care suferă în astfel de cazuri sunt o sumedenie de bolnavi. Unii dintre ei nu mai apucă să beneficieze de un serviciu oferit gratuit de Statul Român din cauza disputelor CAS – furnizori de la Botoșani. Pentru ei, niște bolnavi care nu se pot deplasa, rezolvarea ar fi, ironia sorții, să se mute în alt județ, unde îngrijirile la domiciliu nu există aproape doar pe hârtie.

CITEȘTE ȘI:

Medicii, supărați foc pe pacienți pentru că vin buluc la spital: Tu știai că te poți trata și în altă parte?